Mali Leo Barnet ima dobar razlog zbog čega ne jede šargarepu – naime, kada bi to uradio, obojio bi se u svetlonarandžastu boju. Za ovog trogodišnjaka iz Odihama u Hempširu, veruje se da je jedina osoba u Britniji sa hiperbeta-karotenemijom – što znači da njegovo telo ne može da preradi karoten, supstancu koja hrani poput šargarepe, kajsije i pomorandže – daje boju.
Leova majka majka Endži (40) primetila je problem kada mu je detetu bilo šest meseci: Imao je upalu pluća i stanje je bilo kritično“ – kaže. „Njegovi bubrezi i jetra počeli su da otkazuju, pa smo mislili da narandžasto-žuta boja dolazi od toga. Ali – mesec dana kasnije on je još bio narandžast!“
Na kraju, testovi krvi utvrdili su nedostatak enzima jetre, pa je postalo jasno da je to razlog što Leov organizam ne može da pretvori karoten u vitamin A, koji jača imuni sistem. Ukinute su pomoranže i šargarepe u ishrani (i sve drugo te boje, što sadrži beta-karoten), a rezultat tog poteza bilo je sasvim normalan „bebeći” ten. Prevelike količine neprerađenog karotena same po sebi vereovatno nisu ozbiljan zdravstveni rizik (osim neprijatne boje kože), ali ovaj poremećaj ukazuje na još jedan problem: Leov imuni sistem je toliko slab da bi i najmanje hladnoća mogla da ga ubije – kada ne bi uzeo svoju dnevnu dozu vitamina A.