Džedaji dolaze!

Jedan muškarac izbačen iz britanskog Zavoda za zapošljavanje jer je bio odeven u ogrtač Džedaja, nove religije zasnovane na filmovima serije „Ratovi zvezda“ koja širom sveta dobija sve više pristalica.

Britanski mediji pišu da je osoblje Zavoda naredilo Krisu Džarvisu (31) da skine ogrtač Džedaja jer će u protivnom biti izbačen. Džarvis je član Međunarodne crkve džedaizma, ponikle na priči ispričanoj u famoznim filmovima naučne fantastike o ratnicima Džedaja, a po čijoj doktrini je sledbenicima ove crkve dozvoljeno da nose ogrtače i svetlosne mačeve.

Kris Džarvis je odbio da skine svoj ogrtač, pa su ga radnici obezbeđenja izbacili iz prostorija Zavoda za zapošljavanje u Sautendu u Eseksu. Nije mu pružena čak ni šansa da objasni zbog čega nosi ogrtač.

„Izbacili su me tek tako, bez objašnjenja. Naredili su mi da skinem ogrtač, a a da me prethodno uopšte nisu zamolili!“

Tri dana kasnije, Džarvis je podneo žalbu direktoru Zavoda za zapošljavanje u Sautendu, Vendi Flauers.

„Težimo da našim korisnicima pružamo usluge poštujući njihovu različitost i religijsku pripadnost“, izjavila je novinarima gospođa Flauers. U pismu izvinjenja Krisu Džervisu ona je napisala sledeće: „Ovom prilikom bih želela da se izvinim, s obzirom da naši radnici nisu imali pravo da traže da skinete ogrtač jer je to, kako navodite, neprihvatljivo ugrožavanje vaših religioznih uverenja“. Zatim je dodala da namera osoblja nije bila da uvredi Džarvisa, već je zahtevano da skine ogrtač iz bezbednosnih razloga.

Kris Džarvis je ipak ogorčen. „To je moja religija i ja u nju verujem. Ja sam vitez Džedaj, a to znači da sledim put Džedaja. Muslimani mogu okolo da šetaju u odeći koja jasno ukazuje na njihovu religioznu pripadnost, zar ne? Pa zašto onda i ja ne bih mogao? Nisam rasista već Englez koji živi u sopstvenoj zemlji. Drugima koji slede sopstvena religijska verovanja je dozvoljeno da nose odeću koju njihova religija propisuje. Za sebe zahtevam isto pravo!“

Uprkos izvinjenju, Kris Dževis najavljuje tužbu sudu protiv Zavoda za zapošljavanje, a kao razlog navodi diskriminaciju.