Hakeri će (uskoro) napasti ljudski mozak!

Kada je 1968. godine Gordon Retri Tejlor napisao knjigu “Biološka tempirana bomba” niko ga nije previše ozbiljno shvatio. Tejlor je upozorio da najveća opasnost po čovečanstvo nije nuklearno oružje, nego genetika i – manipulacija genima. Tada to nije izgledalo kao moguće… A onda je stvorena naučna grana koja se zove – sintetička biologija.

Prvi stvarni korak u njenoj praktičnoj primeni učinio je multimilijarder Krejg Venter koji je, svojim novcem i iznajmljivanjem najistaknutijih stručnjaka – stvorio prvi “veštački život”- ubrizgavanjem sintetičkog DNK u jedro ćelije bakterije! On je novu formu veštačkog života, iz samo njemu znanih razloga, nazvao Sintija. Profesor etike dr Džulijan Savulesku sa Oksfordskog univerziteta kratko je prokomentarisao ovaj “uspeh” :

– Venterovo otkriće otvorilo je najdublje probleme ljudskog postojanja, direktno zadirući u sudbinu naše vrste. To otkriće može da dovede do stvaranja nezamislivo moćnog biološkog oružja.

Profesor dr Endrju Hesel sa “Singulariti univerziteta”, u okviru koga postoji poseban istraživački tim američke svemirske agencije NASE, rekao je da “otkrića tima multimilijardera Ventera otvaraju direktne mogućnosti da kompjuterski hakeri stvore viruse ili bakterije koji će kontrolisati ljudski um”. On smatra da je genetski inžinjering sledeća stepenica u razvoju kompjuterske tehnologije. Predvideo je da će sintetička biologija ubuduće pisati stranice naših života i da će naše ćelije postati “živi” kompjuteri a da će DNK biti, najjednostavnije rečeno, programski jezik budućih ljudskih bića.

– Sa nestrpljenjem očekujem – rekao je – da doživim “programirani život” ljudskih stvorenja kako bi se rešili globalni problemi i kako bi čovečanstvo najzad uspostavilo prave odnose sa biosferom.

Sintetička biologija će se razvijati mnogo brže nego što se razvijala današnja kompjuterska tehnologija – još je poručio Hesel. – Uskoro ćemo u potpunosti moći da dekodiramo DNK – rekao je – pa i da ga “repliciramo”, ali i upozorio na činjenicu da virusi i bakterije šalju određene hemikalije ljudskom mozgu i na taj način mogu da budu upotrebljeni i zloupotrebljeni da bi kontrolisali mozak “domaćina” – ljudski mozak!

Hesel je upozorio da apsolutno moramo na vreme, hitno, da naučimo kako da se borimo protiv napada na ljudski mozak! Jednostavno, virusi i bakterije imaju određen odnos (posredstvom hemikalija) sa svojim ljudskim domaćinom – mozgom – a “obrađeni i stvoreni virus” može svojim hemijskim delovanjem da “hrani” mozak i apsolutno uslovi naše ponašanje…

Pojedini stručnjaci kažu da se sintetičkom biologijom neverovatno ubrzava prirodan tok evolucije ljudske rase i da se preskaču u veoma kratkom vremenskom roku – milioni godina! Oni upozoravaju da čovečanstvo treba da bude izuzetno obazrivo jer “sintetička biologija veoma lako i brzo može da izmakne kontroli…”

Hesel – optimista

Endrju Hesel je poznatiji javnosti kao istaknuti naučnik koji se podvrgao pre nekoliko godina vazektomiji – sterilizaciji. Jer, kako je tada objasnio, nikada nije verovao u prirodan proces ljudske reprodukcije! Odmah posle hirurške intervencije je izjavio:

– Stvaramo i uskoro ćemo stvoriti veštačke ljudske genome. Oni će omogućiti kloniranje koje će biti u potpunosti organsko. To će biti mnogo bezbedniji i sigurniji metod od prirodne reprodukcije…!

Storm – pesimista

Bloger Darlin Storm izuzetni je pesimista.

– Znam previše ljudi u svetu koji nisu u stanju da zaštite ni svoje sopstvene, kućne kompjutere ili telefone… Pitam se kako će oni biti u stanju da se zaštite kada hakeri “krenu” na njihov um i kada virusi, ubačeni u kućne kompjutere, postanu smrtonosni?