I vračare u policiji?

Verovali ili ne – policijski instruktor iz Grejter Mančestera je otpušten jer je smatrao da policija treba da koriste usluge medijuma prilikom rešavanja kriminalnih slučajeva, ali su policajci iz Dorseta angažovali vešca da im pomogne u rasvetljavanju misterioznih incidenata.

Alan Pauer je član spiritualističke crkve već 30 godina.On čvrsto veruje u moć medijuma i tvrdi da takvu moć treba staviti rame uz rame sa raširenim religioznim i filozofskim ubeđenjima.

On već poseduje legalnu presudu da su njegovi pretpostavljeni zloupotrebili zakone koji sprečavaju religioznu diskriminaciju na poslu, a sada će na sudu pokušati da dokaže da je to i razlog zbog kojeg je otpušten.

Osnovu njegove tužbe čini presuda da se ekološki stavovi moraju smatrati ekvivalentnim religioznim i filozofskim ubeđenjima. Ovakva presuda je doneta posle tužbe zelenih podnete protiv jedne građevinske firme.

Pred londonskim sudom, Alan Pauer će izneti svoju optužbu da je policija Grejter Mančestera prekršila zakon time što ga je otpustila zbog toga što veruje da u kriminalnim istragama treba konsultovati medijume.

Na prvom suđenju gde se odlučivalo hoće li se dopustiti podizanje tužbe, sudija Piter Rasel je rekao da slučaj ima težinu jer Pauerovi spiritualistički stavovi deluju „dovoljno ubedljivo, ozbiljno, kohezivno i važno“ da bi se o njima sudilo na osnovu zakona iz 2003. o jednakosti zaposlenih (religija i uverenja).

Sudija je napisao: „Zadovoljan sam što su uverenja tražioca – da postoji život posle smrti i da medijumi mogu stupati u kontakt sa preminulima, vredni poštovanja u demokratskom društvu“.

Očekuje se da će Pauerovi pretpostavljeni pokušati da dokažu da presuda sudije Rasela nije opravdana, te da će posebno istaći da instruktor u početku nije tvrdio da njegovo verovanje u potencijalnu korist medijuma tokom kriminalnih istraga spada u religiozna uverenja.

Portparol policije Grejter Mančestera kaže: „Policija Grejter Mančestera potvrđuje da je član policijskog osoblja otpušten sa mesta instruktora. Bivši član osoblja se žalio zbog otpuštanja. Kako je žalba u procesu, svaki dalji komentar bi bio neprikladan.“

Mediji na ostrvu se zabavljaju i (ne)proverenom pričom da je policija u Velsu potrošila 20.000 funti na usluge medijuma! Ova priča se nastavlja; rezultate ne možemo ni da naslutimo…