Sahrana dostojna faraona

Fred Dženter (89) je velikom upornošću i mukotrpnim radom, od najkvalitetnijeg kedrovog drveta napravio sopstveni sarkofag i u testamentu napisao da posle svoje smrti želi da bude mumificiran baš kao egipatski faraoni.

Stolarsku veštinu učio je godinama iz raznih knjiga, a proučavao je i drevni egipatski dizajn i tehnike pravljenja sarkofaga. Danas je njegov posao skoro završen. Pogrebni kovčeg u stilu drevnih faraona dugačak je preko 2 metra, težak skoro150 kilograma i obojen bojama rezervisanim samo za vladare starog Egipta.

– Čitav život sam proveo potpuno očaran kulturom drevnog Egipta. Moja majka je, istoga dana kada me je rodila, dobila tek odštampani primerak časopisa “Nacionalna Geografija” u kome je detaljno opisano fascinantno otkriće Tutankamonove grobnice. Sačuvala ga je i dala mi ga na poklon čim sam malo odrastao. Od trenutka kada sam naučio da čitam pa do današnjeg dana, bukvalno sam gutao sve što je napisano o vladarima drevnog Egipta i skupljao razne predmete i knjige vezane za taj period. Čak sam pre deset godina posetio Egipat i svojim očima video sve te prekrasne artefakte daleke prošlosti koja me je od malena fascinirala.

Čim je otišao u penziju, ovaj nekadašnji poštanski službenik je počeo da proučava kako se prave sarkofazi.

– Ja sam samouki stolar – ponosno kaže Fred. – Veštinu sam naučio na teži način kroz brojne pokušaje i pogreške tokom poslednjih 25 godina. Ipak sam konačno uspeo da napravim sarkofag od osam delova koristeći samo obično dleto, šmirglu i turpije za drvo. Kovčeg je spojen drvenim klinovima i lepkom.

Da bi bio siguran da će stati u sopstveni kovčeg, Fred je zamolio svoju suprugu Džojs (73) da ga pažljivo izmeri. Džojs u potpunosti podržava pomalo morbidni ali krajnje zabavan hobi svog supruga.

– Čim počne da me nervira kažem mu da ide u svojhu radionicu i poigra se svojom egipatskom kutijom – sa osmehom objašnjava ova vesela žena. – Možda je pomalo čudno razgovarati o kovčegu u kome će biti sahranjen, ali Fredova životna strast su stari Egipat i njegova kultura. Želi da i u smrti bude zapamćen po strasti koju je negovao za života.

Ukrašen kraljevskim bojama – zlatnom, zelenom, crvenom i crnom, na Fredovom sarkofagu su svoje mesto našli i bogovi drevnog Egipta Anubis, vladar podzemnog sveta i Oziris, vladar onostranog sveta.

– Pravljenje sarkofaga mi je godinama bio predivan hobi, ali sam ga skoro završio. Moja poslednja želja pre nego što me stave u njega i zatvore poklopac, biće da se svi najpre uvere da sam zaista mrtav.