Smak sveta – pre 6.000 godina!

Najnovija istraživanja potvrđuju da je u drevnim vremenima na Zemlji postojao ogroman nuklearni potencijal i da se totalno uništenje velikih gradova može objasniti samo nuklearnim ratom…

Brojne misterije širom sveta, bez obzira šta ko misli, jesu istinske veze sa prošlošću ljudske vrste koju, uprkos svim naporima, još uvek nedovoljno poznajemo. Neke od tih misterija su toliko neobične, da se pokušaji njihovog objašnjenja svode na čitavo obilje različitih teorija o počecima čovečanstva: od vanzemaljaca preko pradavnih i nepoznatih civilizacija, do događaja koji su pokrenuli smak sveta nakon čega je život većim delom jednostavno zbrisan.

Na obalama Irske pronađeni su tragovi nuklearnog incidenta iz praistorije

Nedavno je objavljena vest o otkriću 6.000 starog naselja na severu okruga Kler duž obale Irske. Uzbuđeni arheolozi su ga opisali kao “jedno od najstarijih naselja koja su ikada otkrivena u Irskoj“. Zbog svoje starosti, ovaj lokalitet bar nekoliko stotina godina prethodi poznatim naseljima u okolini. Ali starost ove drevne ljudske zajednice nije jedino što podstiče njenu misterioznost koja se savršeno uklapa u inače veliki broj misterija vezanih za Smaragdno Ostrvo (Irska).

Tokom iskopavanja, tim arheologa je na novom lokalitetu pronašao nešto što su opisali kao „misteriozni crni sloj organske materije“ koji je prekrivao veći deo naselja i njegove okoline. A time se ovo otkriće može dovesti u vezu sa pričama o neobičnim nalazima na drevnim bliskoistočnim arheološkim lokalitetima. Preciznije, reč je o Mohendžo Daru i Harapi, koji se nalaze na teritoriji današnjeg Pakistana. Među brojnim neobičnostima vezanim za ove drevne gradove su i čudan tamni prah nepoznate supstance i male grudvice pocrnele, istopljene gline, rasuti po ulicama.

Najčudnije od svega je bilo otkriće da se i u Harapi i u Mohendžo Daru još uvek očitava neobjašnjivo visoka radijacija tla, što je pokrenulo čitavu lavinu novih teorija i pretpostavki – od udara supernove, preko bombardovanja iz svemira i eventualnog pada meteorita. Mnogi istraživači smatraju da je u drevnim vremenima na Zemlji postojao neobjašnjivi nuklearni potencijal i da se čudno uništenje ovih gradova može objasniti nuklearnim ratom.

Jedna od takođe aktuelnih teorija vezanih za katastrofe na istoku naše planete govori o čestim poplavama u dolini reke Ind. Poplava neverovatnih razmera je mogla da dovede do pada i uništenja Mohendžo Dara, tadašnje vodeće metropole dalekoistočnog sveta. A sasvim slučajno, tu je i sumnja istraživača koji se bave novootkrivenim lokalitetom na plaži Fanor u Irskoj, da je ovo drevno naselje uništio praistorijski cunami.

Ostaci grada koji je uništen atomskom bombom – Mohendžo Daro

Nije zgoreg pomenuti i činjenicu koja se opet uklapa u ostatak misterije: kultura Megar, nekoliko hiljada godina starija od Harape i Mohendžo Dara, pojavila se otprilike 6000.g.p.n.e. (oko 2.000 godina pre osnivanja novootkrivenog naselja u Irskoj). Mohendžo Daro i Harapa su se pojavili gotovo 3.500 godina kasnije, zajedno sa modernim zajednicama poznatim kao provincije Pendžab i Sind.

Iako ne postoje direktne paralele u datumima uništenja irskog naselja i pomenutih gradova, zanimljive su čudne sličnosti u teorijama koje pokušavaju da objasne njihov nestanak. Konvencionalni istraživači insistiraju na poplavi kao uzroku, ali nema ubedljivih dokaza koji bi potkrepili njihove teorije. A ono što zaista postoji jeste izuzetna sličnost neobičnih supstanci i drugih anomalija otkrivenih na dva različita kraja sveta.

Zapravo, ruski strušnjak za naoružanje, Aleksandar Gorbovski, zajedno sa drugim naučnicima koji iskaču iz okvira konvencionalne nauke, tvrde da postoji sasvim izvesna mogućnost da se u drevnim vremenima dogodio nuklearni akcident i da je sloj radioaktivnog pepela prekrio ostatke Harape i Mohendžo Dara. Postoji li ikakva veza između toga i sloja osušenog mulja otkrivenog u naselju na severu okruga Kler?

Kako je objavio “Irski Egzaminer Onlajn”, crna supstanca zapravo još uvek nije identifikovana kao mulj: „Supstanca debljine 2-3 cm se u kontaktu sa vazduhom dezintegriše. Ogromni deo ovog materijala je ostao netaknut na čitavom naselju, što ukazuje da su se velike količine supstance spustile na zajednicu odjednom, možda kao rezultat razornog dejstva cunamija. Prema rečima gospodina Linča, arheolozi su pronašli taj misteriozni crni sloj organske materije ispod nivoa na kome su identifikovali najstarije arheološke ostake. Iako ne znaju o kakvoj se supstanci radi, arheolozi kažu da je upravo ona sačuvala drevno naselje koje se trenutno istražuje.

Takođe radioaktivne – figure kulture Megar koja je nekoliko hiljada godina starija od gradova Harape i Mohendžo Dara

A ako ovde uopšte nije reč o nanosu mulja koji je doneo cunami, možemo li pretpostaviti da se radi zaista o nekakvom sloju pepela, nanetom nakon katastrofalne eksplozije koja se dogodila ko zna kada u tom drevnom svetu? Malo je dokaza da se tako nešto moglo dogoditi upotrebom drevnog nuklearnog oružja, ali šta ako je reč o sličnom prirodnom događaju koji se možda ponavlja? Ričard B. Fajerston i Vilijem Toping su izneli teoriju da u paleoindijanskim vremenima, pre oko 12.000 godina, iznad pojedinih delova Severne Amerike dogodila nuklearna katastrofa. Da li se dogodilo isto ono što je uništilo Mohendžo Daro?

Elizabeta Rašić