Šta je predvideo “Večiti kalendar” iz 1880. godine

Izdanje iz 1880. godine

O čemu govore predskazanja iz „Večitog kalendara” koji je1880.godine štampan u NovomSadu u „Knjižari braće Popović“…

Kalendar je bio namenjen širokim masama i njegove poruke su baš takve. U delu koji se bavi predviđanjem od 2008. do 2024. godine uglavnom se govori o vremenu i atmosferskim događajima – što je najviše i interesovalo tada većinom poljoprivredno stanovništvo. Smenjuju se suva ili kišna proleća, ista takva leta, dugačke i hladne ili blage zime. Ponekad glad… Tek u poslednjoj rečenici za svaku godinu Kalendar govori o situaciji u svetu. Iz Novog Sada je te godine čak za 2008. predviđano da će se „vojske buniti, vladari menjati, tuđe zemlje otimati, mnogo štete i nepravde nanositi, a banke posustati „. Sledeće, 2009. kratko da će „jedan vladar poginuti”. Uz mnogo grada koji će te godine uništiti useve u Srbiji. Godina 2010. je nešto bolja: „vladari će prividno živeti u prijateljstvu i ljubavi, no potajno će se spremati za vojnu”…”Jesen će biti nezdrava, ratovi će se dugi voditi, narod će osiromašiti i napatiti, trgovina će zastati i jedan od vladara će ili poginuti, ili svoje poduzeće skupo platiti”, kaže Kalendar za 2011. Za 2012. se kratko predviđa „mnogo boleština, zemljotresa i prepirki među braćom i prijateljima”, a za 2013. samo „mnogo razbojništava i otmica”.

Za 2014. su govorili da će „gospodari-siledžije i vladari kinjiti narod, da će oni to skupo platiti kad se digne kuka i motika…” Godina 2015. biće obeležena mnogim zemljotresima, a „ mnogi odvažni ljudi će potajno dizati narod na oružje protiv zulumćara koji im sisaju krv i jedan silni vladar će proputovati Evropom”. „2016. biće velikog rata i od jedne države će se nekoliko provincija otcepiti”. Za 2017. je nagovešteno da će biti „puna boleština”, a za 2018. da će se „pojaviti mnogi hajduci, otmice i veliki bojevi”. Dalje, sledeće dve godine, Kalendar predviđa sličnu situaciju, a za 2020/2021. da će se „pojaviti mnoge bolesti, a na narod udareni još veći porezi”. Za 2022. prognozirani su „strahovite bune i bojevi po gradovima Evrope”.

Večiti kalendar iz 1880. za 2023. predskazuje i da će „tereti i nepravda naterati narod na nepokornost i pobunu i da će bujati tuče, svađe i otmice”. Predskazanja se završavaju 2024. godinom u kojoj će „ biti mnoštvo poplava i pojaviće se mnogo razbojnika koji će svetu grdne štete i nasilja počiniti”.