Šta je sve “videla” slepa Vanga?

Slepu Vangu, najzagonetniju proročicu Balkana za 55 godina posetilo je najmanje milion ljudi, a gotovo 80 odsto njenih predskazanja se obistinilo – utvrdio je dr Georgij Lozanov sa Sofijskog univerziteta.

Vanga, rođena Pandeva rodila se 1911. u Strumici, Makedonija, u porodici veoma siromašnog zemljoradnika. Toliko je bila slabašna, da se roditelji dva meseca nisu usuđivali da joj nadenu ime – plašeći se da li će uopšte da preživi. Ipak je preživela. Otac joj je nadenuo ime Vanga, što na grčkom znači „donosilac blagovesti”. Kada je navršila 3 godine, umrla joj je majka. Otac preuzima brigu o mnogočlanoj porodici, ali Vanga u svojoj 12. godini iznenada dospeva u kovitlac čudne i retke, za te predele, peščane oluje, ostaje zatrpana u pesku duže vreme posle čega gubi vid!

Neobjašnjive sposobnosti Vange prvo su zadivile njenog oca: prvo „čudo” se dogodilo kada je malena Vanga (puno ime Vangelija) ocu tačno opisala gde će pronaći izgubljenu ovcu iz njihovog stada . Objasnila je da je mesto „videla u snu”. Već tada je, što je pričala znatno kasnije, primetila da joj se u snu „javljaju oni koji govore o neprijatnim događajima koji su se potom i zbivali”…

Vanga u Zemunu

Vangu je Kraljevina Jugoslavija 1925. smestila u Dom za slepe u Zemunu, gde je ona, boraveći tri godine, naučila Brajovu azbuku, da šije, pa čak i da svira klavir. Vratila se u Bugarsku po smrti oca jer je morala da se stara o mlađoj braći i sestrama.

Po svemu, kako tvrde očevici, ali i naučnici koji su proučavali njenu vidovitost, „ekspolozija” i pravi, javni početak njenih natprirodnih moći dogodili su se na početku 2. svetskog rata. Izgleda da je cela priča počela od njenog snoviđenja: pričala je da je na samom početku 1941. u snu videla „visokog, smeđokosog, neopisivo lepog konjanika u srednjovekovnoj odori”. Vanga je pripovedala da se on zaustavio ispred njene kuće, sišao sa konja i ušao. Prostorija u koju je stupio, koja je bila u potpunoj tami, odjednom je zasijala, kao da je svanuo dan. Okrenuo se prema njoj i prozborio: – Uskoro će se Svet prevrnuti naglavačke. Mnogo će naroda izginuti. Ne boj se. Biću pored tebe i govoriću ti šta treba da im poručiš…I živima i mrtvima.

Zanimljivo je da stanovnici sela Petrič gde je živela i umrla Vanga i danas veruju da je negde u blizini njene kuće zakopana statuta u prirodnoj veličini tajanstvenog konjanika od – čistog zlata. Ima mnogo onih koji, pak, tvrde da statua predstavlja rimskog imperatora Konstantina!

Izgleda da je Vanga počela pravu „karijeru” najgorim mogućim gostom, krvolokom, vođom 3. Rajha Adolfom Hitlerom i da je on bio jedan od njenih prvih „pacijenata”. Postoje svedočanstva da se on, odmah pošto je nemačka soldateska ušla u savezničku Bugarsku, iz Sofije uputio u Vangino selo da čuje šta će mu proročica reći o njegovom (tada još tajnom) napadu na SSSR. Kažu da mu je ona, čim je ušao u prostoriju, iako nije prozborio ni reč, odmah rekla: – Ostavi Rusiju na miru. Izgubićeš taj rat! Hitleru se nikako nije svidelo predskazanje i počeo je da besni. Vanga je onda, da bi ga uverila u svoje moći, poslala njegove posilne u susednu ulicu gde se u jednoj štali upravo ždrebila kobila. Detaljno je opisala kako će izgledati ždrebe koje se upravo rađalo. Posilni su se vratili i potvrdili Hitleru Vangine reči. Svedoci kažu da je firer izleteo iz Vangine kuće besan više nego ikada do tada…

Vangu je tokom njenih 55 godina vidovnjačkog staža, kako je izračunao Lozanov, posetilo najmanje milion ljudi. Nije svakome htela da „otkrije” šta „vidi”, ali je više od 7000 njenih predviđanja i predskazanja za njenih poslednjih 25 godina rada dokazano ostvareno i obistinilo se – gotovo 80 odsto od onoga što je htela da kaže! Mnogima nije htela da odgovori, da im predskazuje, mnoge je jednostavno isterala iz svog doma, ali je mnogo puta i to – kako govore svedoci – iz neobjašnjiivih razloga najradije govorila o sudbini novorođene i još nerođene dece. Posebno rado je „razgovarala” sa ljudima koji su umrli pre 100, 200 godina. A upravo te njene „razgovore” sa umrlima i vizije o sudbini dece stručnjaci smatraju najtajanstvenijim i najneobjašnjivijim osobinama Vanginog proročkog uma!

Sudbine poznatih

Vanga je pola godine pre smrti Staljina 1953. najavila njegov kraj. Tajne službe Bugarske su je odmah uhapsile, a nekoliko meseci po njegovoj smrti ipak oslobodile. Isto tako 1963. predvidela je smrt američkog predsednika Džona Kenedija, a 1968. tri važna događaja: pobunu u Čehoslovačkoj – Praško proleće, smrtonosno ranjavanje senatora Roberta Kenedija i potom, na američkim izborima, pobedu Republikanaca…”Videla” je 1969. smrt Indire Gandi. SSSR je krajem 80-tih počeo da se raspada, perestrojka je kucala na vrata, a Vanga je iznenada rekla: – Kursk će se naći pod vodom i ceo svet će ga oplakivati. Tada njene reči nikome nisu bile jasne, jer se ruski grad Kursk nalazi daleko od mora i svake veće vode. Međutim, tek 2000. svima je postalo jasno o kom Kursku je ona govorila – o ruskoj nuklearnoj podmornici koja je nosila ime tog grada koja je, zajedno sa svojom posadom, nesrećno završila na dnu Severnog mora…

Raznorazni znani i neznani, više ili manje rangirani, poznati i nepoznati prošli su kroz Vanginu kuću. Svi su se njoj obraćali zbog ličnih problema i muka. Tako joj je 1979. došao i čuveni ruski glumac Vjačeslav Tihonov koji je igrao glavnu ulogu kapetana Štirlica u sovjetskoj kultnoj TV seriji „11 magnovenja proleća” koja je i u tadašnjoj Jugoslaviji zabeležila neverovatan uspeh i „držala” pred ekranima milione gledalaca.

U trenutku kada je prešao prag njene kuće, Vanga je povikala: – Zašto nisi ispunio molbu svog najboljeg druga? Mislim na Jurija Gagarina. Kada je kretao na svoj poslednji probni let, došao je kod tebe i rekao da, pošto on nema vremena, ti kupiš budilnik i staviš ga pored sebe. Da bi te taj sat podsećao na njega! „Štirlic” je bio van sebe i iznenada mu je pozlilo. Kada se od kapljica valerijane malo povratio, Tihonov je jedva prozborio: -Sve što je rekla Vanga je tačno. U onom haosu posle smrti Jurke potpuno sam zaboravio na njegovu molbu. Vanga je na to samo dodala: – Gagarin nije umro. On je „odveden”! Te njene reči niko ni do danas još nije uspeo da rastumači!

Zabeleženo je da je kod Vange, pored ostalih, došao i čuveni ruski pesnik Jevgenij Jevtušenko iz samo njemu znanih razloga. Još sa praga, dok još nije ni stupio u njenu sobu, povikala je: -Kakav si ti pesnik? Smrdiš iz daljine na bure. Ti mnogo znaš i možeš mnogo toga da uradiš, ali zašto toliko piješ i pušiš?

Vladimir „osmi”

Početkom 80-tih prošlog veka u Vanginom životu proročice, očigledno, nastupa potpuno nova faza: više nego ikada do tada (od 1941) počinje da „vidi” – budućnost. Bližu i dalju. Njeni najbliži su zabeležili da je početkom 1981. u jednom trenutku povikala: – Pazite! Uskoro će nam doći nove, ljudima do sada nepoznate bolesti. Svi, čak i oni koji nikada nisu bolovali, razboleće se. Još uvek, jer je to u našoj moći, možemo to da predupredimo. Ubrzo potom pojavili su se AIDS, ptičiji grip…

Vanga je nedugo posle toga poručila svojim najbližim da je „ubeđena da će se čovečanstvo početkom 21. veka izbaviti od raka”. Govorila je: – Doći će dan kada će rak biti okovan u železne lance. Pojasnivši da će lek „sadržati mnogo gvožđa”…

Početkom 1988. Vanga je poručila: – Svedoci smo sudbonosnih događaja. Dva najveća vladaoca sveta će se rukovati (po svemu, mislila je na Regana i Gorbačova). Proteći će još mnogo vode rekama Rusije, a to se ipak neće dogoditi. Dok ne dođe „osmi”, kako je govorila, koji će zaključiti konačan mir na Planeti. Vanga je to govorila dok je Rusijom vladao Boris Jeljcin i očigledno je mislila na „sledećeg”, ne navodeći njegovo ime. Samo je, uzgred, rekla: – Biće to neočekivana ličnost! Sada znamo da je to bio Vladimir Putin.

Istine radi, Vanga je još 1979. izrekla da „ se sve topi, kao i led, ali samo jedno ostaje netaknuto – slava Vladimira, slava Rusije. On sve sklanja sa svog puta i ne samo da će se sačuvati, već će postati gospodar Sveta”…Ali i da će Rusija ponovo postati imperija!

Ne treba ni potsećasti da je Vanga to izrekla u vreme SSSR, kada je reč Rusija retko ko izgovarao. Na kog je Vladimira ona mislila, ostaje zagonetka . Tumači njenih proročanstava „tipuju” na trojicu: srednjovekovnog kneza Rusije Vladimira Dolgorukova, Vladimira Iljiča Lenjina i na Vladimira Putina. A Putin je, izračunali su, baš „osmi” Vladimir u ruskoj istoriji…

Negde, kako kažu, januara 1989. Vanga je iznenada zavapila: – Strah. Strah. Braća Amerikanci će pasti, gvozdene ptice će ih iskljuvati. Vukovi će zavijati iz džbunova, nevina krv će se proliti…A u septembru 2001. u vazdušnom terorističkom napadu srušene su kule „bliznakinje” Svetskog trgovinskog centra u Njujorku. Da li je potrebno reći da se napad dogodio u vreme kada je američki predsednik bio Džordž Buš (bush – buš- na engleskom žbun)?

Početkom 1993. Vanga je rekla: – SSSR će biti obnovljen u prvoj četvrtini 21. veka. A gotovo pred samu smrt, što je bilo i njeno poslednje predskazanje je poručila:

– Dolazi vreme čudesa i otkrića iz oblasti nematerijalnog. Bićemo svedoci velikih arheoloških otkrića koja će iz korena promeniti shvatanja o svetu koji mi danas poznajemo. Svo skriveno zlato će isplivati na površinu, ali će, zato, voda otići…To njeno proročanstvo još nije rastumačeno, kao ni njegov nastavak:

– Naši unuci će za oko 200 godina uspeti da uspostave kontakt sa braćom po razumu iz drugih svetova.

Vanga je, pred smrt, svoju ovozemaljsku misiju završila rečima:

– Na Zemlji odavno žive došljaci iz drugih svetova. Odakle oni dolaze? Sa planete koju nazivaju Vamfim. Ona je, kako je rekla, treća od Zemlje, ne precizirajući ni odakle, ni od čega niti u kom pravcu…

Predskazanja naše budućnosti

Vanga je, mora joj se oprostiti, u poslednjoj godini svog života u predskazanjima, za sada, malo i pogrešila:

Za 2014. Vanga je predviđala da će većina čovečanstva patiti od gnojnih čireva, raka kože i drugih bolesti izazvanih hemijskim oružjem – i to je nje

2018 – Nova sila, svetska država, postaće Kina. Zemlje u razvoju pretvaraju se od eksploatisanih u eksploataore;

2023 – Neznatno se menja orbita Zemlje;

2025 – Evropa je slabo naseljena;

2028 – Pronalazak novog izvora energije. Polazak letelice sa ljudskom posadom ka Veneri;

2033 – Led na zemljinim polovima se topi. Povećava se nivo svetskog Okeana;

2043 – Svetska privreda cveta. Evropom vladaju muslimani;

2046 – „Uzgajaju” se svi organi ljudskog tela, a zamena bolesnih postaje najbolji metod lečenja;

2066 – Tokom napada na muslimanski Rim, SAD prvi put primenjuju novo klimatsko oružje – naglo zahlađenje;

2076 – Zemljom zavladava novo besklasno društvo – komunizam;

2084 – Priroda se polako oporavlja;

2088 – Pojavljuje se nova bolest – starenje za nekoliko sekundi;

2097 – Brzo starenje je pobeđeno;

2100 – Veštačko Sunce počinje da osvetljava tamnu stranu Zemlje;

2111 – Ljudi postaju kiborzi-živi roboti;

2123 – Male države ratuju međusobno, velike se ne mešaju;

2125 – U Mađarskoj uhvaćeni signali iz kosmosa, svi se setili Vange;

2130 – Ljudske kolonije pod vodom – uz pomoć i savete vanzemaljaca;

2164 – Životinje naučnici pretvaraju u polu-ljude;

2167 – Pojavljuje se nova religija;

2170 – Planetarna suša;

2183 – Ljudska kolonija na Marsu postaje nuklearna sila i traži nezavisnost od Zemlje;

2187 – Naučnici uspevaju da spreče erupcije dva najveća vulkana na Zemlji;

2195 – Kolonije pod morem u potpunosti postaju nezavisne – obezbeđene hranom i energijom;

2196 – Evropejci i Azijati, posle totalnog mešanja, postaju jedan narod;

2201 – Na Suncu postepeno slabe termo-nuklearne reakcije, zvezda se hladi;

2221 – Čovečanstvo u potrazi za vanzemaljskim životom stupa u kontakt sa nezamislivim i užasnim;

2256 – Zemaljski kosmički brod, po povratku na Zemlju, doneo je na planetu noovu, strašnu bolest;

2262 – Postepeno se menjaju orbite planeta Sunčevog sistema. Marsu preti nova kometa;

2271 – Naučnici konačno izračunavaju novonastale fizičke konstante;

2273 – Mešanjem žute, bele i crne nastaje potpuno nova rasa;

2279 – Naučnici dobijaju energiju „ni iz čega”: verovatno iz vakuuma ili „crnih rupa”;

2288 – Putovanje kroz vreme i novi kontakti sa vanzemaljcima;

2291 – Sunce se hladi. Pokušaji da se ono ponovo „zapali”;

2296 – Snažne eksplozije na Suncu. Menja se sila teže. Na zemlju počinju da se obrušavaju stare kosmičke stanice i sateliti;

2299 – u Francuskoj jača partizanski pokret protiv islamista;

2302 – Otkriće novih značajnih zakona i tajni Svemira;

2304 – Otkrivena tajna Meseca;

2341 – Nešto zastrašujuće približava se Zemlji iz kosmosa;

2354 – Havarija na jednom od veštačkih sunaca Zemlje izaziva strašnu sušu;

2371 – Velika glad na Zemlji;

2378 – Nova rasa na Zemlji množi se neverovatnom brzinom;

2480 – Sudar 2 veštačka zemljina Sunca;

3005 – Rat na Marsu, remeti se trajektorija planeta Sunčevog sistema;

3010 – Kometa pogađa mesec. Oko Zemlje stvoren pojas prašine i kamenja;

3797 – Na Zemlji potpuno nestaje sve živo, ali ljudski rod kreće da nastavi život u drugim zvezdanim sistemima;

3803 – Na novu planetu, utočište ljudske rase, stiglo malo ljudi. Slabo naseljena. Ljudi imaju malo kontakata među sobom. Klima nove planete utiče na ljude – oni mutiraju;

3805 – Rat među judima za resurse. Gine gotovo polovina stanovništva;

3815 – Završen rat;

3854 – Razvoj civilizacije praktično zaustavljen. Ljudi žive u čoporima, kao zveri;

3871 – Pojavljuje se novi Prorok koji ljudima govori o moralnim vrednostima, religiji;

3874 – Prorok dobija podršku svih preživelih. Osniva se nova Crkva;

3878 – Vanzemaljci, zajedno sa novom Crkvom, obučavaju Zemljane zaboravljenim naukama i umećima;

4302 – Pojavljuju se novi gradovi na planeti. Rukovodstvo nove Crkve podstiče razvoj nauke i tehnologija. Naučnici otkrivaju opšte mehanizme uticaja svih bolesti na organizam;

4304 – Pobeđene sve bolesti;

4308 – Posledica mutacije: ljudi koriste više od 34 odsto svog mozga. Potpuno nestaju zlo i mržnja;

4509 – Čovek konačno „upoznaje” Boga. Ljudi dostižu takav stepen razvoja, da mogu da komuniciraju s Bogom;

4599 – Ljudi postaju besmrtni;

4674 – Civilizacija dostiže vrhunac. Na Zemlji i drugim planetama živi 340 milijardi ljudi. Počinje mešanje ljudi sa vanzemaljcima;

5076 – Otkrivena granica Svemira. Niko ne zna šta je – iza;

5078 – Ljudi odlučuju da pređu granicu Svemira. Protiv je oko 40 odsto pripadnika rase;

Vanga je tu stala. Samo je kratko nagovestila, bez ikakvih dodatnih objašnjenja i podrobnosti, da već sledeće, 5079. nastaje – kraj sveta. Šta god to značilo!

Kraj Sveta počinje u – Siriji!?

Vanga je, uprkos na prvi pogled apokaliptičnim predskazanjima naše budućnosti, ostavila i tračak „svetlosti”:

-Ipak, doći će vreme spokojstva. Pitaju me da li će to vreme uskoro doći? Još ne. Ali, Sirija će se stropoštati pred nogama pobednika, ali pobednik, pokazaće se, neće biti onaj za koga svi misle da će biti, rekla je kratko pre smrti avgusta 1996.

Ona je tokom tog svog predskazanja, kažu, predvidela ne baš lepu sudbinu Evrope:

„Evropa nikako ne može da se podmladi!” Drugim rečima, predvidela je ni malo ružičastu budućnost EU, drugim rečima- propast.

Istom prilikom, tokom jednog od poslednjih obraćanja svojim bližnjim, Vanga je progovorila u nastavku i o proročanstvima o budućnosti sveta, pre svega gledano kroz sudbinu i ponašanje SAD, pa i njenog budućeg predsednika. Njena proročanstva su izrečena upravo u vreme kada je u političkom usponu bio sadašnji predsednik SAD – Barak Obama, koga je ona očigledno „videla” kao budućeg šefa države! Kratko je rekla:

-Amerika će izabrati predsednika, ali će ubrzo shvatiti da je strah gori od ljubavi, kratko i, ipak nedovoljno jasno, je rekla Vanga.

A Obama je počeo prvi mandat kao predsednik tek 2009.

Vanga je tom prilikom, u isprekidanim rečenicama o predviđanjima sudbine Sveta, rekla ponešto i o Rusiji koju je oduvek smatrala, najjednostavnije rečeno, „vodećom snagom Planete”…

„Sve će se istopiti kao led, jedina će nedirnuta ostati slava Rusije. Ona će ponovo postati velika imperija, pre svega imperija duha. Rusija će se izdići kao oreol nad Zemljom”.

Vanga je u tom, jednom od poslednjih trenutaka na ovom svetu, rekla i da će „uskoro u dušama ljudi nastupiti promene i da će Čovečanstvo tada ući u novu eru”…Upravo taj „prelaz”, rekla je, označiće i početak – kraja sveta.

Vanga je, ipak, ostavila i „otškrinut prozor” Čovečanstvu za njegov opstanak…

Krim

Vanga je „zapisla” da će se posle pripajanja Krima Rusiji „sve istopiti kao led – samo će jedno ostati nedirnuto: slava Vladimira i slava Rusije”. „Ona će (Rusija) sve počistiti pred sobom i ne samo da će se sačuvati, već će postati vlastelin Sveta”, poručila je vidovita Bugarka.

Kako je videla

– Kada kod mene dođe neko, pojavljuje mi se osećaj kao da mi se u glavi otvara „prozorčić” kroz koji ja mogu da posmatram slike iz života prisutnog. Njegov život mi jednostavno prolazi „pred očima”, kao nekakva filmska traka. Uz to, čujem glas koji mi govori šta treba da prenesem toj osobi, objašnjavala je Vanga „mehanizam” svoje vidovitosti. Svedoci pričaju da je ona često za svoja predskazivanja koristila šećer! Gotovo svi koji su dolazili kod Vange donosili su sa sobom parče šećera (verovatno u kockama) koje je prethodne noći bilo ispod njihovog jastuka.

Spomenik Vangi u Petriču

Zanimljivo je da Vanga, nepogrešivo, nikako nije htela da razgovara sa pridošlicama čiji su dani već bili odbrojani, ali ni sa zlonamernim znatiželjnicima…

Odnos prema pravoslavlju

Od novca koji su joj donosili molioci, Vanga je izgradila u svom selu Petriču crkvu posvećenu Svetoj Petki. Ali, njeni odnosi do kraja života sa bugarskom pravoslavnom crkvom su bili u najmanju ruku – zategnuti. Iz jednostavnog razloga jer Crkva ne priznaje „proroke” i „vidovnjake”, kakvom su nju smatrali. Ruska pravoslavna crkva imala je sličan stav: „Smatrala je sebe pravoslavnom vernicom. Međutim, Vanga to nije bila, jer je priznavala reinkarnaciju i samim tim bila jeretik”…

Vanga se, uprkos neslaganju sa Crkvom, strogo pridržavala svih pravila i običaja: redovno je postila i obeležavala sve pravoslavne praznike.

Ukrajina

Stenograf Bojka Cvetkova i Vitka Petkovska koja joj je pomagala poslednjih 15 godina života, podsećaju da je Vanga za Ukrajinu 2015. kratko rekla: „ Sve češće ćete viđati ljude koji imaju oči, ali ne vide; uši imaju, a ne čuju. Brat će poći na brata, majke će napuštati decu ; svako će tražiti, ponaosob, da se spase”…

Vitka Petkovska tvrdi da je Vanga zapovedila da se njena predviđanja o Ukrajini za 2015. i 2016. objave tek posle 2100-te. „To što se ujedinilo, raspašće se na deliće. A to će biti u blizini Rusije”, govorila je ona. Tada smo mislili, kaže Petkovska, da Vanga misli na Evrosavez, ali nije isključeno da je mislila na Ukrajinu.

Vangin suprug

Vangina udaja za mladića iz okoline njenog sela Petriča 10. maja 1942, Dimitra Gušterova, uklapa se u priču o nizu neverovatnih događaja koji su je pratili celog života. Mladi Dimitar je došao kod Vange početkom 1942. da je upita ko je ubica njegovog rođenog brata. Vanga nije htela da mu kaže ime ubice. Od mladića je uspela da dobije obećanje da će prestati da traži ubicu i da se neće svetiti jer će, kako mu je rekla, „ionako biti svedok njegovog kraja”.

Dimitar nije bio zadovoljan Vanginim odgovorom, ali je počeo sve češće da dolazi kod nje. I – zavoleo je. Posle nekoliko meseci oni su se venčali kada je Vanga imala 31 godinu. Dece nisu imali i usvojili su dvoje – dečaka i devojčicu. Dimitar je umro 1962. godine.

Tužna, slepa žena

Čuveni profesor Lozanov ostavio je zapis o Vangi: “Od kako je počela da proriče kroz Vanginu kuću prolazi reka ljudi. Dolaze joj vrlo obrazovani pojedinci, u istom broju kao i najprostodušniji. I ne samo Bugari. Naučnici koji su radili, ili rade na proučavanju njenih sposobnosti nazivaju je – čestita žena.”

– Ona je jedna vrlo tužna, slepa žena – reči su profesora Georgija Lozanova, sa Sofijskog univerziteta – Njen dar je čini nesrećnom. Ali, ona bez toga nije u stanju a živi, a nije u stanju ni da prekine protok informcija. Saznanje da je nekima pomogla, da nije samo beskorisna slepa žena koja sedi dok svi drugi nešto rade, izgleda da je štiti od velikog tereta mnogih tužnih prizora smrti, bolesti, razbojništva, uništenih domova, propalih karijera …

Naučno proverena vidovitost

Američke novinarke Šila Ostrender i Lin Šreder napisale su sedamdesetih godina prošlog veka u knjizi “Psihička istraživanja iza Gvozdene zavese” : “Da li je Vanga, slepa proročica iz Petriča, uvek u pravu u svojim proročanstvima. Može li ona videti budućnost jasno kao mi, ostali smrtnici sadašnjost? Nije baš tako. Naučnici koji su proučavali njene sposobnosti ustanovili su da ona ponekad greši, i da nema mehanizam koji bi je upućivao na veću preciznost. Ipak, tvrde naučnici, Vanga pogađa u skoro 80 posto slučajeva, što je prosto fantastično. U nekim stvarima ona ima uspeha skoro 90 posto, ali ipak njena sposobnost ne pada na ispod 70 posto uspeha, što je više nego sjajno.”

Ne sumnjajte!

Vanga je posebno oštra bila prema onima koji su sumnjali u nju. Izašla je iz kuće i obratila se paru koji je čekao u dvorištu: “Uperila je prstom u mog supruga, a okupljeni narod se zaledio,” prepričava svedok Vanginih moći – “Celim putem prema meni si psovao. Sram te bilo. Zašto si dolazio ako ne veruješ? Odgovor na tvoje pitanje je: Ne, nećete imati decu!”