Vudu magijom (za)štitio generala od Talibana?!

Danijel Džejms (45), poreklom Iranac, bio je lični prevodilac generala Dejvida Ričardsa. Na suđenju za špijunažu u londonskom sudu Old Bejli, ispričao je da je koristio fotografije, zemlju, sveće i morske školjke kako bi bacao čini koje će zaštititi njegovog šefa od Talibana. Takođe je rekao da je pomoću tarot karata čitao budućnost ostalim članovima generalovog personala u glavnom štabu saveznika u Kabulu.

Džejms se tereti da je Irancima odavao tajne o pokretima savezničkih trupa, koje su Iranci potom prenosili Talibanima.

Prilikom svedočenja, Danijel Džejms se zakleo na Bibliju da će govoriti istinu, ali je dodao i da je prihvatio sve religije a zatim sudu objasnio da se preobratio u vudu 2003. dok je na Kubi proučavao salsu?! On tvrdi da je postao vudu sveštenik i da je snimio 10 vudu DVD-a.

Danijel Džejms (levo) sa generalom Ričardsom

„Zaista sam obavljao rituale crne magije za generala Ričardsa i molio se Bogu da ga zaštiti od Talibana“, izjavio je Džejms na sudu. „Ime moje religije je joruba. To su vudu i crna magija. Dostigao sam stepen jednak zvanju sveštenika u hrišćanskoj crkvi.“

Kaplar Džejms je objasnio da je godinama držao kurs salse svima koji vole ovaj brzi latino ples, da je imao svoj salsa klub u Brajtonu i da je on lično bio kralj salse. Onda je 2005. odlučio da proda svoj biznis i to baš pre nego što su ga pozvali u vojnu službu i poslali u Avganistan.

Advokat odbrane je istakao da se Džejms 80-tih godina kao igrač redovno pojavljivao na televiziji, bio je i kik bokser i bodi bilder i jedan od trojice najboljih britanskih dizača tegova.

Tužilac je istakao da je ovaj čovek svojevrsni „Volter Miti“, egocentrični karaketer sa „grandioznim poimanjem samog sebe i sopstvenog značaja“. Džejms je poroti priznao da se jedino slaže sa optužbom da je, dok je prevodio generalu Ričardsu kada se ovaj obraćao grupama avganistanskih uglednika, možda ponekad ponašao kao general. „Mislim da publika nije razumela generala Ričardsa. Gledali su mene i smatrao sam da moram da se ponašam kao general jer su u mene gledali. Dobro sam se držao a publika me je poštovala.“

General Ričards je na sudu izjavio da je veoma često, bilo u svakodnevnom životu bilo dok je stajao pred publikom, morao da podseća svog kaplara ko je od njih dvojice viši oficir.

Džejms je priznao i da se u Avganistanu predstavljao kao „general Džejms“, jer su mu obećali unapređenje pošto je njegov prethodnik imao čin majora. Obećanje je glasilo da će ga unaprediti u narednika s obzirom da taj čin više odgovara poziciji generalovog prevodioca, ali ono nikada nije ispunjeno. Navodno je posle toga, razočaran u svoje kolege i ogorčen na britansku armiju koju je smatrao rasističkom jer mu je uskratila unapređenje, Džejms odlučio da se pozabavi idejom o špijunaži.

Pukovnik britanske vojske poznat jedino po inicijalu M, koji je bio šef kombinovane obaveštajne službe, ispričao je da je Džejmsova izdaja veoma ozbiljna stvar. Ocenjujući navodni kontakt kaplara Džejmsa i vojnog asistenta u iranskoj ambasadi u Kabulu, pukovnik je objasnio da je njihov odnos bio tek u povoju ali je potencijalna šteta nemerljiva i mogla je izazvati veliki konflikt između britanskih trupa i njenih NATO saveznika i krizu nacionalne bezbednosti.

Kaplar Danijel Džejms sa Klif Rouda iz Brajtona, odbacuje optužbu za kršenje zvaničnog protokola o tajnosti i tvrdi da nije prikupljao i prenosio vojne tajne stranim silama i namerno špijunirao britansku vojsku. Kaplar je uhapšen neposredno pre ukrcavanja u avion ratnog vazduhoplovtsva za Avganistan. Kod njega su na fleš memoriji pronađena dva tajna izveštaja o broju NATO trupa i njihovim pokretima, kao i fotografije špijunskih bespilotnih letilica RAF i vazduhoplovni priručnik NATO.

Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da niko ne istražuje istinitost

Džejmsovih tvrdnji da je vudu magijom štitio generala Ričardsa i da je pomoću tarot karata gledao budućnost njegovog osoblja! Na kraju krajeva, ko bi javno priznao da je usred Avganistana učestvovao u vudu seansama.