Čitaju misli u zatvoru, na aerodromu…

Više nije samo mašta – jedna izraelska firma prodaje uređaje za čitanje misli koji su već testirani u Americi.

Priča koja sledi kao da je preuzeta iz nekog naučno-fantastičnog filma, a nije. Istina je da oblasni zatvor Bergen u Nju Džersiju, SAD, koristi izraelsku tehnologiju pomoću koje se može utvrditi da li zatvorenici nameravaju da „izvrše neku neprijateljsku radnju“ (zatvorska terminologija).

Kompjuterizovani sistem po imenu „Kogito“ imitira način rada stručnjaka za saslušavanje kriminalaca i veoma precizno razotkriva neprijateljske namere i informacije koje zatvorenik krije, a sve to za manje od pet minuta.

Izraelska firma po imenu „Sistemi za detekciju osumnjičenih“ (SDS) razvila je „Kogito“, tehnologiju koja pomoću senzora meri fizičke i psihološke reakcije subjekata, veoma slično poligrafu. Ali za razliku od poligrafa koji otkriva laž vezanu za prošle događaje, sistem Kogito detektuje nameru da se u budućnosti izvrši neprijateljska radnja.

Ako imate para možete da kupite SDS tehnologiju – internet stranica izraelske firme

Sistem je testiran najpre na zatvorenicima oblasnog zatvora Bergen. „Rezultati testiranja su bili neverovatno uspešni“, kaže tamošnji šerif Leo Mekgvajer, „naročito u kombinaciji sa našim tradicionalnim procedurama“. Šerif Mekgvajer objašnjava da su zatvorske vlasti Kogitom ispitivale kriminalce koji su tek dolazili u zatvor. Na dlan im je stavljen senzor, a zatim su morali da odgovore na niz pitanja. Senzor je merio reakcije osobe dok odgovara na pitanja, a kompjuter je analizirao podatke i davao konačni sud o tome da li ispitanik planira da počini zločin.

Kompanija SDS je objavila da će formalni rezultati testiranja biti predstavljeni na konferenciji Nacionalne asocijacije šerifa u Anahajmu, u Kaliforniji. „Uspeh ove pilot studije u Bergenu je prva naša saradnja sa nekom od oblasnih kancelarija šerifa u SAD“, izjavio je Gil Busidan, predsednik firme SDS. „Izuzetno smo zadovoljni rezultatima i nadamo se da će oni poslužiti kao pozitivni primer mogućnosti naše tehnologije i njene primene u okvirima američkog zakona i tržišta nacionalne bezbednosti“.

„Kogito“ ipak nije i jedina tehnologija koja koristi senzore slične poligrafu za utvrđivanje neprijateljskih namera na američkom tlu. Ministarstvo državne bezbednosti SAD troši 10 miliona dolara godišnje na program po imenu „Skrining tehnologija budućih namera“ ili FAST, koji im pomaže da različitim senzorima otkriju ljude koji planiraju neki kriminalni čin. Takva tehnologija je često poređena sa idejom o pre-zločinu, konceptu popularizovanom u filmu Stivena Spilberga „Minority Report”, u kome policajci koriste specijalni kompjuterski program kako bi uhapsili potencijalne počinioce pre nego što uopšte izvrše kriminalno delo.

Ali takve metode detekcije “neprijateljskih namera” – bez obzira da li su u pitanju tehnologija ili uvežbani personal – krajnje su kontroverzne. Nedavni izveštaj vladine Kancelarije za odgovornost oštro kritikuje angažman oficira za detekciju ponašanja, ljudi obučenih da uoče potencijalne teroriste, koje je promovisala američka “Administracija za bezbednost saobraćaja“ (TSA). U izveštaju piše da nema dokaza da su ti oficiri ikada uhapsili i jednog teroristu. I veliki broj naučnika tvrdi da nema naučne osnove koja potvrđuje funkcionalnost sposobnosti detekcije neprijateljskih namera.

Uprkos kriticizmu, tehnologija je postala popularna među agencijama koje se bave državnom bezbednođću. „Vol Strit Žurnal“ piše da je Administracija za bezbednost saobraćaja već primenila „Kogito“ na aerodromu u Noksvilu, država Tenesi, a kompanija SDS otkriva da je pregovarala o postavljanju ovog sistema na graničnim prelazima širom SAD. Ako putujete u Ameriku, vodite računa o čemu razmišljate na carini, inače…

Elizabeta Rašić