Moderni varvari – upropastio Šekspira!

Zbog kubanske striptizete, amerikanac Rejmond Skot unakazio deo kulturne baštine sveta…

Kolekcionar knjiga koji je ukrao prvi folio Šekspirovih dela, iskidao je taj najznačajniji književni primerak na engleskom jeziku, pokušavajući da ga dobro unovči i tako zadovolji potrebe svoje preskupe ljubavnice.

Rejmond Skot

Rejmond Skot (53) je bukvalno iskasapio književno blago da bi prikrio njegovo poreklo pre nego što objavi prodaju. Skot je zapao u velike dugove zbog veze sa mnogo mlađom ženom koju je upoznao tokom godišnjeg odmora na Kubi i koja ga je potpuno zaslepila, objasnio je njegov advokat poroti.

Folio – jedna od prvih kolekcija Šekspirovih drama – ukraden je sa izložbe engleske literature održane u biblioteci univerziteta Daram u decembru 1998.

Sledećih deset godina, Rejmond Skot je čuvao folio na tajnom mestu, sve dok se njegovi dugovi nisu popeli na 180.000 dolara. Onda je odlučio da je vreme da proda ukradeno blago. Skot je svojoj ljubavnici, Hajdi Garsiji Rios koju je upoznao u hotelu u Havani gde je radila, slao velike sume novca i obezbedio joj kreditnu karticu tako da može da podiže gotovinu. Njegov advokat je istakao da je ta žena koja mu je zavrtela mozak uzrok svih problema i razlog zbog čega je njegov klijent zapao u dugove.

Hajdi Garsija Rios

Da bi došao do novca, Skot je pokidao omot prvog folia, kartonske korice, čak i stranice sa jasno vidljivim identifikacionim oznakama, a zatim tako raskupusanu knjigu odneo u čuvenu Foldžer Šekspir biblioteku u Vašingtonu i zatražio da se potvrdi njena autentičnost.

Jedan od stručnjaka koji su je pregledali je pred sudom izjavio da „odavno nije video kulturno blago koje je na tako monstruozan način oštećeno, zlostavljano i iskasapljeno“. Čak i u takvom stanju, vrednost knjige je procenjena na milion dolara.

Tužilac je objasnio da se nezaposleni Skot bibliotečkom osoblju predstavio kao multimilioner koji je nasledio građevinsku firmu svoga oca, da ima kuću u Švajcarskoj i da mu majka živi u Monte Karlu. Zapravo, Skot živi sa majkom Hanom u skromnoj kući u Vašingtonu, desetak kilometara od univerziteta gde je ukrao folio.

Osoblju vašingtonske biblioteke je objasnio i navodno poreklo knjige: da ga je Hajdi Garsija Rios u Havani upoznala sa Denijem Morenom Leonom, penzionisanim majorom kubanske vojske, od koga je dobio folio uz napomenu da je knjiga bila u vlasništvu Leonova porodica poslednjih 100 godina. Ali uprkos uverljivoj priči, osoblje vašingtonske biblioteke koja čuva 79 prvih folija – trećinu svih sačuvanih – posumnjalo je u krađu i obavestilo FBI i policiju Darama. Tužilac je naglasio da su stručnjaci ispitali iskasapljenu knjigu i utvrdili – na osnovu specifičog rukom pisanog sadržaja drame Troil i Kresida – da je zaista reč o primerku ukradenom sa izložbe u daramskoj biblioteci. Skot je uhapšen u svojoj kući, ispred koje je bio parkiran ferari…