Čovek sa pola glave, drugi sa viškom kostiju

Alan Hind je posle teške povrede ostao bez pola mozga, a Den Ejzri ima drugi problem – broj njegovih kostiju nikada nije isti…

Pad sa 8m visine, dok je pomagao pri rušenju zgrade bez zaštitnih mera i bez ikakvog iskustva, zauvek je promenio život dvadesetosmogodišnjeg radnika Alana Hinda.

Hind je preživeo pad i ostao bez pola glave! Činjenica da je njegov šef optužen za nepoštovanje propisanih sigurnosnih mera, teško da je dovoljna satisfakcija za brojne frakture lobanje, slomljenu vilicu, povredu optičkog nerva zbog čega je oslepeo na jedno oko, povrdu bubrega i nepopravljivo oštećenje mozga. Takođe je ogluveo na jedno uvo.

Hirurzi su obavili tri veoma kompleksne operacije i tek šest meseci kasnije ugradili Hindu titanijumsku pločicu kojom mu je zamenjen veliki komad smrskane lobanje. Delovi mozga su bili toliko oštećeni, da su lekari morali da ih trajno uklone.

Sud u Karlajlu je Hindovog šefa Erika Mareja (63), koji mu je dozvolio da radi na krovu zgrade bez zaštitne opreme i iskustva u takvoj vrsti poslova, ekspresno optužio. Na suđenju, Alan Hind je opisao kako se osećao dok je mesecima čekao da mu lekari prekriju lobanju titanijumskom pločicom. „Bilo je to zastrašujuće i užasno vreme“, rekao je nesrećni mladić. „Mozak mi je bio zaštićen samo kožom. Plašio sam se čak i da izađem napolje.“

Iako se relativno opravio, ovaj momak koji živi u Lokerbiju u Škotskoj, nije u stanju da radi.

Alan Hind je po zanimanju mesar i nije imao nikakvo prethodno iskustvo u rušenju zgrada. Njegov šef, Erik Marej već godinama gradi i ruši zgrade, a na sudu je izjavio da je postavljanje skela bilo preskupo i branio se tvrdnjom da je on samo jedan od radnika koji su obavljali posao pod rukovodstvom njegovog brata Roberta Mareja, takođe optuženog u ovom slučaju.

Višak kostiju

Jedna od činjenica koju svako zna jeste da prosečna odrasla osoba u telu ima 206 kostiju – par manje ili više. Ali Den Ejzri ih ima mnogo, mogo više – čak 50 kostiju viška.

„Suvišne kosti se nalaze oko svakog zgloba, a dosta ih je izraslo i oko mojih rebara“, kaže Ejzri (41), koji radi kao službenik za prijem žalbi u firmi Džejko u Denberiju. Ejzri pati od nasledne multiple egzostoze, retke genetske bolesti koja uzrokuje da se na površinskom delu kosti razvijaju benigni tumori i šire se po čitavom telu.

Do pete godine, već je preživeo 19 operacija. Uklonjene su mu 42 suvišne kosti. Višak kostiju se pojavio na nogama, ramenima, člancima, kolenima, kukovima, na rukama, ručnim zglobovima, na leđima, grudima i gotovo na svim prstima. Njihova dužina se kreće od 10 cm do 2 cm, a širina je oko 2,5 cm. Denov otac Ričard takođe ima ovu bolest, ali u blažem obliku, kao i Denovo troje dece koja, na sreću, još uvek nemaju nikakvih problema.

U tinejdžerskom uzrastu, zbog viška kostiju u predelu lista, Dena su ponovo operisali, ali je posle te intervencije ostao delom paralizovan i vukao je nogu. „Lekari su slučajno presekli senzorne nerve, tako da više nisam osećao gornji deo noge i deo stopala od kolena na dole. Posle toga sam pao u depresiju. Nisam želeo ni sa kim da razgovaram. Pitao sam se zbog čega je Bog dozvolio da mi se tako strašna stvar dogodi. Onda sam se jednog jutra probudio i shvatio da se ponašam glupo. Bio sam živ i to je jedino što ima značaja“, priča Den Ejzri.

Od tog trenutka, Den se trudio da pozitivno gleda na svoje stanje i da taj svoj pozitivni stav prenese i na svoju okolinu.

„Radim sa ljudima koji dolaze da se žale i često srećem one koji su prežveli saobraćajne nesreće. Uvek su potišteni, a ja im govorim da bi trebali da budu zahvalni što su još uvek živi i što mogu da se žale zbog nesreće. Redovno im ispričam o svom stanju i kada to čuju, obično mi na odlasku kažu da sam promenio način na koji sada sagledavaju svoju situaciju.“