Hteli da raznesu Mesec!

Šokantno – prekopavanje arhiva otkrilo da su američki naučnici u poslednjem trenutku 1959. odustali da nuklearnom bombom raznesu zemljin satelit kako bi stekli prednost u nadmetanju sa SSSR u „hladnom ratu”.

Američka administracija je krajem 50-tih godina prošlog veka veoma ozbiljno razmatrala ideju da atomskom bombom lansiranom sa Zemlje raznese naš prirodni satelit Mesec i time, kako su oni mislili, stekne prednost i pobedi jedinog rivala u tadašnjem Hladnom ratu – Sovjetski savez. I to jer se nadmetanje za podelu interesnih sfera širom sveta i premoć posle 1945. prenela kasnije i na kosmos. Temu je „obnovio” britanski list „Dejli mejl”, tvrdeći da je pronašao nove, verodostojne dokaze ove sumanute ideje Vašingtona. Doduše, ne otkrivajući koje.

Američki vrh je procenio početkom 50-tih da gubi bitku na Zemlji, pa se neko setio da SAD treba da naprave neki spektakularan poduhvat u kosmosu. Pogotovu što je i u osvajanju svemira SSSR polako preuzimao primat i lansirao „Sputnjik”, prvi veštački zemljin satelit…

Gotovo je nepoznato da je autor super-tajnog projekta, šifrovano nazvanog „Projekat A119” koji je obavio i sve potrebne matematičke proračune, na samom početku 50-tih godina bio tada mladi, upravo diplomirani astronom, kasnije veoma poznat i cenjen popularizator nauke i istraživanja kosmosa, Karl Sagan! Diplomirao je upravo na temi koja je u tom trenutku zaokupljala Vašington: učinku prašine i gasova izazvanih nuklearnim eksplozijama…

Karl Sagan

Suština tajnog projekta Vašingtona i, po njima, spasonosna ideja je bila: kada Rusi sa Zemlje vide kao Mesec nestaje u nuklearnoj eksploziji, odustaće od nadmetanja sa SAD!

Postojanje takvog razmišljanja američkog vojnog i političkog vrha potvrdio je 2000. godine u svom poslednjem intervjuu agenciji Asošijeted pres fizičar Leonard Rejfel, koji je učestvovao u radu tima koji je razrađivao tu sumanutu ideju.

Rejfel je rekao da se tada „razišao sa Seganom (koji je umro 1996) i izašao iz tima” . Kasnije je bio angažovan u tajnoj istrazi ove epizode američke istorije u okviru „Istraživačke fondacije za naoružanje”, čiji rezultati nikada nisu objavljeni. Rejfel je neko vreme, do penzionisanja, bio i zamenik direktora američke svemirske agencije NASA.

Rejfel je u svom poslednjem poznatom intervjuu AP rekao da smatra, iako nema dokaza, da je američka administracija verovatno odustala od tog plana pošto je, u međuvremenu, do 1959, vojna industrija razvila interkontinentalne balističke projektile. Ali, dozvolio je mogućnost, da su vojni stratezi shvatili i kolika opasnost preti stanovnicima Zemlje od nuklearne emisije posle eksplozije na Mesecu..?

Britanski „Dejli mejl” kaže da je prethodnih dana pokušao da nešto više sazna o ovom projektu od američke novinske agencije AP, ali i Američkih vazduhoplovnih snaga. Bez uspeha. Niko ništa nije hteo da kaže!