Konobarice krive za “ukleti” trougao

Alarmi na automobilima u engleskom gradu Vindermiru, mesecima su se ponašali potpuno sumanuto – ili su se uključivali bez razloga, ili su potpuno otkazivali poslušnost. Misterija je na kraju – razrešena.

Više od godinu dana, kupci i izletnici koji su dolazili u gradić Vindermir u Jezerskoj Oblasti u Velikoj Britaniji, do ludila je dovodila takozvana misterija elektronskih alarma. U gradu postoji zona gde je dozvoljeno parkiranje, ali gde privesci za otključavanje alarma na automobilima jednostavno ne finkcionišu. Desetine vozača niti su mogli da uključe alarm, niti da ga isključe kada bi bez razloga počeo da se oglašava. Čitava ta gradska zona je nazvana Vindermirski trougao.

Konobarica Adel Braun ispred restorana “Kuhinja Lejzi Dejzi Lakland”

Sve je počelo kada se bez ikakvog razloga uključio alarm u kombiju kojim su radnici obezbeđenja prikupljali novac iz okolnih banaka. To se ponovilo nekoliko puta, pa je počelo da se nagađa kako smetnje prave ili obližnji semafor ili interferenca radio antena. Nekolicina građana je čak bila ubeđena da za incidente treba okriviti lokalnog duha po imenu Albert!

Elektronski privesci za otključavanje alarma rade tako što šalju kodirane kratkotalasne radio signale prijemniku koji se nalazi u automobilu. Profesor Ken Derouz sa instituta za fiziku univerziteta Daram koji se nalazi unutar Vindermirskog trougla, kaže da neke njegove kolege nisu mogle da uđu u svoja kola parkirana na fakultetskom parkingu. Kao uzročnik problema je, bar u tom slučaju, imenovana oprema pomoću koje se uspostavlja direktna veza sa teleskopom u Namibijskoj pustinji. Opremu je na univerzitetu ostavio francuski naučnik kada je otišao na godišnji odmor. Uzroci otkazivanja ostalih elektronskih ključeva za alarme su pripisani mornaričkom sonaru.

Inženjeri Ofkoma (koji reguliše sve radio transmisije), pozvani u Vindermir da reše misteriju, pokušali su pomoću specijalnog spektralnog analizatora da otkriju izvor problema. Trag ih je odveo u restoran “Kuhinja Lejzi Dejzi Lakland”, gde već 18 meseci konobarice koriste ručne kompjutere za upisivanje narudžbina, koje se zatim trenutno prenose u kompjutere kuhinjskog osoblja. Ova zanimljiva spravica štedi vreme konobarici, tako da umesto dva puta (da preda narudžbinu i zatim da je primi), odlazi u kuhinju samo jednom. Ispostavilo se da je frekvenca koju koristi ručni kompjuter za narudžbine veoma bliska onoj koju koristi ključ auto alarma. Inženjer Dejv Tornber kaže da elektronski ključevi alarma emituju energiju niskog intenziteta kako bi baterija što duže ostala funkcionalna. Frekvenca ručnog kompjutera za narudžbine je jednostavno iscrpla baterije i one više nisu funkcionisale.

Od kako su ručni kompjuteri iz restorana prebačeni na drugu frekvencu, nije bilo nikakvih problema sa alarmima.