Ljubav jača od smrti!

U želji da otkrije hoće li se proslaviti kao glumac, Čarls Koglan je konsultovao vračaru. Rekla mu je da će umreti na vrhuncu slave u gradu na jugu i da njegova duša neće naći mira sve dok se ne vrati u mesto svog rođenja. Ovo je zanimljiva priča o sinhronicitetu: događaji nisu uzročno povezani, a opet se odvijaju zajedno i smisleno.

Čarls Koglan je rođen u kanadskoj provinciji Ostrvo Princa Edvarda. Kao član putujuće glumačke trupe, te 1899. godine obreo se u južnjačkom gradu Galvestonu. Da li je zaboravio proročanstvo vračare koja ga je upozorila?

Tu, na teksaškoj obali gde prolazi golfska struja, Čarls Koglan je iznenada kolabirao i ubrzo umro od posledica tropske groznice. Pričalo se da je glumac živeo odvojeno od svoje supruge, ali da je kod kuće imao ljubavnicu koju je obožavao. Koglan nije mogao da podnese da predugo bude razdvojen od ljubavnice, pričalo se tada, a njegova je supruga znala za tu vezu. Stoga je na suprugin zahtev Čarls Koglan stavljen u olovni kovčeg i pokopan na groblju jednog od tada najprosperitetnijih gradova Teksasa, daleko od ljubavnice. Bila je to njena mala osveta nevernom suprugu.

Ali Galveston je podignut na velikom peščanom sprudu, pa su ga često ugrožavali naleti tornada i visoka plima. Osmog septembra 1900. godine, vetar koji je duvao brzinom od 150 km na sat sručio je 6 metara visoki zid vode na grad, potopivši sve osim najviših građevina. Udavilo se između šest i osam hiljada ljudi.

Groblja u okolini Galvestona i u samom gradu su poplavljena, voda je otvorila grobove a plima je nosila plutajuće kovčege. Oluja je odnela i kovčeg Čarlsa Koglana. Njegovo telo zatvoreno u olovnom kovčegu je isplivalo nasred otvorenog mora. Kovčeg je ponela topla voda golfske struje. Tokom sledećih osam godina, kovčeg Čarlsa Koglana je oplovio Floridu, uplovio u Atlantik, a struje su ga nosile dalje na sever duž obala Karoline i Nove Engleske.

U oktobru 1908. godine, posada malog ribarskog brodića je ugledala veliku kutiju prekrivenu algama i morskm školjkama, kako pluta u plitkim vodama zaliva Forčun. Izvukli su kutiju na palubu. Bakarna pločica sa imenom je kazivala da se u kovčegu nalazi telo Čarlsa Koglana.

To se dogodilo na obali Ostrva Princ Edvard, manje od kilometra od crkve u kojoj je Čarls Koglan kršten. Ljudi su govorili da je preduga odovojenost od žene koju je voleo uzbunila njegov duh, koji je pronašao način da telo pokojnika vrati kući. Tako se duša Čarlsa Koglana smirila u njegovom rodnom mestu i u blizini njegove večne ljubavi…