Ni deca nisu što su nekad bila

Jednoj Kineskinji iznenada su počele da rastu dlake po leđima, u Engleskoj još nerođena beba pozdravila majku preko ultrazvuka, a slepi dečak počeo da igra košarku.

Šestogodišnja devojčica je bacila lekare u pravu nepriliku jer nikako ne znaju zbog čega je po njenom telu iznenada počela da raste siva dlaka. Sve do pre nekoliko meseci, Li Ksiaojuan iz grad Fengkai na jugu Kine na leđima je imala samo jedan majušni mladež. Ali iz mladeža je naprasno počela da raste siva dlaka i da se širi po čitavim leđima, po delovima ruku i licu. “Lekari su nam rekli da je to samo običan beleg, a to su govorili i kada je počelo da se širi po čitavom telu”, kaže devojčicin otac Li Jan. “Ni jedno dete ne želi da se igra sa našom kćerkom. Zovu je devojčica-mačka i veoma su zli.” Njena majka Li Jian, kaže da joj se srce slama kada vidi kako joj dete toliko pati. Lekari dermatološkog odeljenja bolnice u gradu Žaokingu u provinciji Gvandng, pretpostavljaju da dete ima retko kožno oboljenje usled koga normalni mladeži rastu nekontrolisano. “Da su manji, odstranili bismo ih pomoću lasera, međutim, ako bismo ih sada i uklonili hirurškim putem postoji velika verovatnoća da će doći do jakog postoperativnog krvarenja.”

Mali šeret

Trudna Keli Vajndeer (30) iz Lankašira u Engleskoj, doživela je pravi šok tokom pregleda ultrazvukom. Dok ju je lekar pregledao, Keli je na monitoru ugledala kako njena beba diže dva prsta i pozdravlja je. “Okrenuo sam se doktorki i upitao je da li je videla. Srećom jeste i rekla je da nikada ranije nije videla ništa slično. Pitala nas je da li sme da fotografiju okači na zid”, kaže uzbuđeni Kelin partner Oven Skington (34). “Dete jednom rukom pokazuje dva prsta, a drugom češka glavu!”

Vidi ušima

Lukas Marej, slepi sedmogodišnjak iz Pula u Dorsetu, naučio je da “vidi” svojim ušima. On je i prva slepa osoba koja tu tehniku koristi u Velikoj Bitaniji. Pomoću eha i tehnike sonara, ovaj dečak stvara sebi mentalnu sliku okoline na sličan načina kako to čine slepi miševi i delfini. Zato je i dobio nadimak Betboj (dečak-šišmiš). Lukas jezikom i nepcima proizvodi kliktavi zvuk i na osnovu eha – načina na koji se taj zvuk odbija o predmete u njegovoj okolini, može lako da odredi udaljenost, oblik, gustinu i poziciju predmeta. Tehniku je naučio od Danijela Kiša (43), slepog Kalifornijca koji je osnovao organizaciju za pomoć slepim osobama. Lukas je tehniku tako dobro savladao, da je u stanju da igra košarku i da se veoma vešto penje uz stenu. Njegovi roditelji Sara i Jan su pre dve godine gledali TV emisiju u kojoj je gostovao Kiš i odlučili da ga posete. Kip je proveo tri dana radeći sa Lukasom i njegovom porodicom. To je bilo dovoljno da, uz svakodnevnu vežbu, dečak nauči kako da odredi udaljenost na osnovu vremena koje prođe od trenutka kada se eho odbije do trenutlka kada zvuk prvi put dopre do njegovog uha. Po intenzitetu zvuka ume da odredi gustinu i oblik objekta. Objekat koji se udaljava stvara nizak zvuk, a onaj koji se prbližava stvara visok zvuk.