Nisu uvek vanzemaljci!

Spektakularni svetlosni šou obasjao je sever Norveške neposredno pred svanuće 8. decembra 2009, ostavljajući na hiljade stanovnika potpuno zbunjene prizorom. Očevici od Tendelaga do Finske su nagađali da li gledaju eksploziju meteorita, udarni talas, neku vrstu laserskog šou programa, eksploziju rakete, ili čak portal ka paralelnom svetu. Diskusija se potom zahuktala i na Internetu. Zanimljivo je da je vanzemaljska opcija bila na samom dnu potencijalnih uzroka ovog neočekivanog fenomena.

Šou je započeo u 8,45 sati, kada su se na nebu pojavilo plavo svetlo koje kao da je izlazilo negde iza planine. Svetlo se zaustavilo u vazduhu i počelo da se okreće u krug. Za nekoliko sekundi, ogromni spiralni točak je prekrio čitavo nebo. Zatim je iz njegovog centra počeo da isijava zrak zeleno-plave svetlosti i čitav taj prizor je potrajao 10-12 minuta pre nego što je potpuno izbledeo.

Neuspelo lansiranje ruske rakete

„Izgledalo je kao da se raketa okreće oko svoje ose ponovo i ponovo, a zatim je svetlo krenulo dijagonalno preko neba“, priča Toto Eriksen koga je fenomen zatekao dok je vozio svoju kćer u školu. Uprkos prvobitnom poricanju ruske ambasade, ispostavilo se da je Eriksen bio u pravu. Rusko ministarstvo odbrane je potvdilo da se nova eksperimentlana raketa tipa „bulava“ (buzdovan), ispaljena iz podmornice „Dmitri Danskoj“, pokvarila u trećoj fazi lansiranja. Belo More, oblast blizu norveškog arktičkog regiona, standardno je mesto koje Rusi koriste za testiranje raketa. To je sedmi put od 12 probnih lansiranja, da je raketa omanula. Prethodni put se to dogodilo 16. jula 2009, nakon čega je usledila ostavka Jurija Solomonova, direktora moskovskog Instituta za termalnu tehnologiju koji je razvio bulavu.

Raketa bulava-30 je teška 37 tona, dugačka 12 metara, nosi šest zasebnih nuklernih glava (ili 10 – zavisi od izveštaja do izveštaja), a domet joj je 8000 kilometara. To je morska verzija (ispaljuje se sa podmornica) kontinentalne rakete topol-m, koju je ruska vojska uvela u naoružanje 2006. godine. Nove podmornice klase Borei, prvenstveno su konstruisane da bi lansirale ove rakete. Ali ako projektili ne funkcionišu, podmornice će biti potpuno neupotrebljive.

Blistavi trag urina kosmonauta…

Jedan drugi misteriozni lajt šou obasjao je veći deo Severne Amerike 9. septembra 2009. godine oko 21,40h. Predivni blistavi svetlosni trag je, kako se pokazalo na kraju, stvorila neobično velika količina urina i drugih otpadnih voda težine oko 68 kg, koje je izbacio spejs šatl Diskaveri vraćajući se na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice. Prilikom priprema za sletanje, pilot Kevin Ford je jednostavno izbacio otpadnu tečnost koja se nagomilala u šatlu tokom desetodnevne posete svemirskoj stanici.