(Pre)pametna kanta za đubre

Ako živite u SAD i imate 400 dolara viška, možete da za taj iznos iznajmite (!) kuhinjsku kantu u koju ćete da bacate sav višak hrane koja vam preostane od obroka. Kanta je proizvod firme “Mill” i još je u eksperimentalnoj fazi razvoja. Ideja osnivača i CEO Mill-a, Meta Rodžersa (Matt Rogers), je da smanji bacanje hrane, tako što će proizvod njegove firme da je pretvori ponovo u hranu – ovoga puta za piliće i kokice!

Avangardna ideja nastala je kao nadogradnje nečega što je prisutno na američkom tržištu – kuhinjske kompostere koji otpatke od hrane pretvaraju u kompost – đubrivo za biljke.

Rodžers je mišljenja da tone i tone hrane koja završi na deponijama mogu značajno da podignu nivo metana koji pospešuje efekat staklene bašte na našoj planeti. Takođe, smatra da je šteta da hrana bude pretvorena u nešto drugo, makar i u kompost – jer po nekim podacima samo u SAD se baca 40 posto od ukupne količine hrane! Zbog toga je firma “Mill” započela sa realizacijom veoma ambicioznog plana – pametne kante koja otpatke od hrane pretvara u – hranu za kokice, a za uzvrat one vam daruju jaja.

U praksi to izgleda ovako:

Ne možete kupiti kantu. Umesto toga, reč je o modelu pretplate – iznajmljujete je. Plaćate ili 396 dolara za godinu dana (33 dolara mesečno) ili 45 dolara mesečno plus 75 dolara za dostavu kante (ukupno 615 dolara za prvu godinu). Ako rezervišete Mill kantu danas, trebalo bi da vam je isporuče za oko dva meseca (u SAD).

Bacanje ostataka hrane u Mill kantu sa nožnom pedalom je jednostavno kao i bacanje u običnu kantu, ali za razliku od obične kante za smeće Mill nije prljava, ne miriše loše, bez obzira šta ste u nju (u)bacili i nikada ne privlači muve, bar prema onome što piše na zvaničnom sajtu firme.

Lista hrane koju kanta ne sme da primi je značajno kraća od stvari koje kokoške ne mogu jesti – ne bi trebalo stavljati velike kosti, tvrde ljuske, klip kukuruza, trulu hranu ili velike količine šećera poput cele torte, kao ni preterano slanu i ljutu hranu. Na kanti postoji lista – “šta sme” i “šta ne sme”…

Poklopac se zaključava svake noći u 22 sata, i počinje mlevenje koje traje do 6 sati ujutro (možete podesiti vreme početka u pratećoj aplikaciji). Sama instalacija je jednostavna – izvadi se iz kutije, namesti ugljeni filter i uključi. Korišćenje kante sa pratećom aplikacijom za pametni telefon zahteva kreiranje naloga putem e-mail adrese, a preko Bluetooth-a se poveže na Wi-Fi. Aplikacija šalje obaveštenja o procesu koji je u toku, javlja kad je kanta puna i, naravno, ako se pojavi neki error (cena eventualne popravke je uračunata u cenu pretplate)…

Kanta ne mora stalno biti online, i konekcija nije neophodna za korišćenje. Njene senzore koji otkrivaju težinu otpadaka i količinu vlage pokreću algoritmi uređaja, kako bi odredili koliko dugo treba mleti i sušiti ostatke hrane, i ne oslanjaju se na cloud konekciju. Međutim, konekcija pomaže u praćenju vremena potrebnog za automatizaciju ciklusa dehidratacije i omogućava ažuriranja.

Za potpuno pretvaranje otpadaka u hranu za živinu potrebno je od 21 dan do dva meseca, a kada je proces gotov i kanta bude puna, aplikacija će dojaviti vlasniku. Radi se o količini od oko 3.6 kilograma hrane za kokice. Vlasnik Mill pametne kante (u SAD) tada zapakuje hranu u ambalažu koju je dobio i pošalje je (uračunato u cenu iznajmljivanja kante) na Mill-ovu adresu.

Da ni u Americi nije lako realizovati avangardne ideje, vidi se i na primeru ovog pronalaska. Naime, zakonska regulativa za ljudsku i hranu za životinje propisana je od strane “ Američke agencije za hranu i lekove (FDA)”, kao i “Udruženja američkih zvaničnika za kontrolu hrane” (Association of American Feed Control Officials – AAFCO). Kako dosad niko nije napravio komercijalnu hranu za kokoške od ostataka hrane iz domaćinstava, Millu je potrebno odobrenje nadležnih institucija, i oni se nadaju da će sve formalnosti biti završene do januara 2024. godine.

I, možda i najvažnije pitanje – šta korisnik Mill pametne kante dobija za svoj novac. Po mišljenju Meta Rodžersa – plaćanjem mesečne pretplate za korišćenje pametne kante, svaki korisnik učestvuje u akciji spasavanja planete Zemlje, jer aktivno doprinosi smanjenju emisije metana…

Da li će ideja Mill-a zaživeti, ostaje da se vidi…

Radomir Davidović