Rogozin tvrdi – nisu bili na Mesecu?!

Bivši šef ruske svemirske agencije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin je u maju ove godine izrazio sumnju u to da je američka misija Apolo 11 zaista sletela na Mesec 1969. godine, rekavši da tek treba da vidi ubedljive dokaze. Njegovu izjavu su veoma brzo preneli mnogi svetski mediji.

Rogozin je rekao da je svoju ličnu potragu za istinom započeo „pre desetak godina” kada je još radio u Vladi, i da je postao skeptičan u pogledu toga da li su Amerikanci zaista kročili na Mesec, kada je uporedio koliko su iscrpljeni sovjetski kosmonauti po povratku sa svojih letova i koliko je bila sveža i odmorna posada Apola 11.

Rogozin je rekao da je u to vreme poslao zahteve za dokaze „Roskosmosu.“ Sve što je dobio kao odgovor bila je knjiga u kojoj je prikazan sovjetski kosmonaut Aleksej Leonov kako razgovara sa američkim astronautima, koji su mu rekli da su bili na Mesecu.

Bivši zvaničnik je napisao da je nastavio sa svojim naporima i kada je postavljen na čelo Roskosmosa 2018. godine. Međutim, prema Rogozinu, nisu mu predočeni nikakvi dokazi. Umesto toga, nekoliko neimenovanih akademika ljutito ga je kritikovalo zbog podrivanja „svete saradnje sa NASA“, tvrdi on.

Bivši šef Roskosmosa je takođe rekao da je “primio ljutiti telefonski poziv od visokog zvaničnika” koji ga je navodno optužio za komplikaciju međunarodnih odnosa.