Samoubistvo po savetu vidovite Džejn

Kompjuterski stručnjak Terens Dej (60) izvršio je samoubistvo kada mu je „proročica“ dala svoj blagoslov da se ubije i pozvala ga da svrati kod nje na čaj čim stupi u zagrobni život.

Usled ekonomske krize koja trese Britaniju, Dej je ostao bez posla i nakon uzaludnih napora da pronađe novi posao, zapao je u duboku depresiju. Odmah posle posete vidovnjakinji Džejn Stak, čovek je prislonio pištolj na čelo i ubio se.

Na ispitivanju u policiji, vidovnjakinja je ispričala da joj je Dej otkrio svoje planove o samoubistvu i da mu je ona rekla da potpuno razume zbog čega se odlučuje na takav korak.

Dankan Dej, sin preminulog samoubice, kaže da je razgovor njegovog oca i Džejn Stak tokom seanse snimljen na CD-u. Preslušavanjem je otkriveno da je Stakova rekla „ako odeš, idi sa mojim blagoslovom, a ako umreš, slobodno svrati da popijemo čaj zajedno i da mi ispričaš kako ti je tamo.“ U poslu kojim se bavi (čitanje sudbine pomoću karata i dlana), Stakova koristi ime Elizabet Ingliš. Policija je sedam meseci istraživala da li je kriva za podsticanje na samoubistvo, ali je na kraju oslobođena. Ali Dankan Dej tvrdi da je kriva jer nije sprečila njegovog oca da se ubije.

Ubio se po nalogu vidovnjakinje – Terens Dej

„Dala je ocu blagoslov da izvrši samoubistvo, a onda ga još pozvala da svrati na čaj ako se ubije i pređe na onaj svet. Pozvao sam je telefonom čim sam saznao da postoji snimak seanse, ali je bila krajnje neljubazna. Moj otac je otišao kod nje ne bi li mu pružila utehu i nadu, a evo kako se završilo. Ona je u poziciji da joj ljudi veruju i traže savet. To ne znači da je ispravno uvek govoriti ljudima ono što žele da čuju. Trebalo je da pozove nekoga. Da sam znao o čemu razmišlja, mogao sam da razgovaram sa tatom i da ga možda odgovorim od samoubistva. Ishod bi onda bio drugačiji i tata bi danas bio živ.“

Vidovnjakinja Džejn Stak

Terens Dej je potonuo u duboku depresiju nakon gubitka posla i dvogodišnjih bezuspešnih pokušaja da pronađe novi. Očajan, preko Interneta je istraživao različite vidovnjake i na kraju ugovorio seansu sa Džejn Stak. Posle seanse, Terens Dej je otišao kući, pozvao policiju i operateru kol centra objasnio da će se ubiti. Zatim je spustio slušalicu. Kada su policajci nazvali njegov broj, javila se telefonska sekretarica sa porukom da pozovu vidovnjakinju ako žele da stupe u kontakt sa njim. Njegovo beživotno telo pronađeno je nedaleko od bungalova koji je prethodno iznajmio da bi se, navodno, odmorio.

U svoju odbranu, Džejn Stak je izjavila da je odluka bila Dejeva i da ona poštuje slobodu izbora svakog čoveka. „Morala sam da prihvatim takvu odluku. Poverenje se ne može steći suprotstavljanjemu slobodnoj volji ljudi, a osim toga, moja uloga je ista kakvu ima i mađioničar – da usrećim ljude i pružim im utehu.“

Na te reči se obrušio Dankan Dej, zahtevajući da mu odgovori na pitanje da li to znači da, ako joj još neka osoba kaže da će se ubiti, ponovo neće mrdnuti ni malim prstom da je odvrati od takve namere. Stakova je nonšalantno odgovorila: „Ja nisam psihijatar, ja sam zabavljač.“