I pola je celo!

Uprkos činjenici da poseduje samo polovinu tela, Keni Isterdej živi kao normalan muškarac – to će dokazati i nevernicima, kada se utvrdi da je baš on otac sedmogodišnje devojčice.

Isterdej (35) je rođen sa veoma retkim oboljenjem po imenu sakralni agenesis, usled koga njegova kičma nije mogla normalno da se razvije. Kada je imao samo šest meseci, lekari su mu amputirali noge, a deo njegove cevanice iskoristili da bi nadogradili delimično formiranu kičmu. Keni je toliko mali, da bez problema može da stane u kofer. Ipak, to ga nije sprečilo da igra bilijar, da se kugla, radi, da ima normalan ljubavni život. Njegova vrenica Niki ima 33 godine. U dokumentarnom filmu snimljenom o njegovom životu, Keni Isterdej otkriva da mu je najveća želja da ima dete. Izgleda, međutim, da je njegova želja već ostvarena. Pre sedam godina, on i Niki su imali ljubavni odnos, a Niki je posle toga ostala u drugom stanju i rodila kćer Dezire. Pre nego što je otkrila da je trudna, Niki i Keni su se rastali. Zahvaljujući najnovijoj DNK analizi, par će uskoro saznati da li je Dezire zaista Kenijeva kćer. Oboje se nadaju da će veoma brzo, Keni, Niki i njeno dvoje dece postati prava porodica.

„Silno želim dete koje će nositi moje ime“, kaže Keni Isterdej, „nekoga ko će otvoreno reći – ovo je moj tata!“

Niko nije očekivao da će Keni, s obzirom na vrstu oboljenja, doživeti 21. godinu. Najmanje lekari. U dečačkom dobu, Keniju je predloženo da nosi proteze za noge, ali je on mrzeo da ih stavlja i odabrao je da hoda na rukama. Kada mu se baš žurilo, koristio je skejtbord.

„Otac me je naučio kako da hodam na rukama“, kaže Keni.

„Ma rekao sam mu samo da ide za majkom i posmatra kako ona hoda – a ona hoda gegajući se kao patka. Rekao sam mu da kopira njen hod i Keniju je to konačno uspelo“, dodaje stariji Isterdej.

„Ako sam hendikepiran, to je samo zbog ovih prokletih nogu“, dodaje Keni u dokumentarcu, odbacujući sa gađenjem nove proteze za noge koje je dobio na poklon.

Kakav duh! Bravo, Keni! Trebalo bi da te se setimo svakog puta kad smo bezvoljni i mislimo kako je sve bez veze. A ništa nam ne fali…ni ruke ni noge, dao nam je Gospod sve ono što je tebi uskratio. Ti se boriš, vedrog si duha, optimista… Neka si blagosloven!

Aleksandar Golubović