Mesečari dave po kućama!

Jedan Australijanac ubio je suprugu a sud ga je proglasio nevinim zbog toga što je to delo počinio u – snu.

Brajan Tomas (59), penzionisani radnik u čeličani imao je noćnu moru. U snu se borio sa provalnikom koji je provalio u njegovu kuću. Kada se probudio, kraj sebe je ugledao mrtvo telo svoje žene Kristine (57), koju je zadavio u snu.

Ovaj bračni par Australijanaca iz Novog Južnog Velsa ima dvoje odrasle dece i srećan brak dug 39 godina. Često su zajedno odlazili u prirodu i kampovali u svom kamperu. Tog 26. jula 2008. su odlučili da provedu vikend kraj morske obale u selu Aberport. Parkirali su se kraj lokalne krčme, večerali i otišli u krevet oko 23,30h. Ali lokalni klinci su počeli da dižu neverovatnu buku priredivši trke motora, pa je par odlučio da se premesti sa parkinga malo dalje. Odvezli su odatle, pronašli dobro mesto za svoj kamper i mirno zaspali.

Brajan Tomas je kasnije usnio da je jedan od mladih bajkera koji su pravili buku provalio u kamper i napao ga. Kada se probudio, shvatio je da je zadavio svoju ženu i okrenuo 999, broj za hitne slučajeve. U novembru 2009. tokom suđenja ovom čoveku tužilac je pustio snimak poziva policiji, u kome Tomas plače i histerično viče: “Šta sam uradio? Bože, pomozi mi, pokušao sam da je probudim. Mislim da sam ubio svoju ženu! O, Bože! Borio sam se sa tim mladićem, ali to je bila Kristina! Mora da sam sanjao! Šta sam učinio? O, Bože, molim vas pošaljite nekoga!”

Advokat odbrane je objasnio da je Tomas mesečar, da pati od konstantnih noćnih mora (pavor nocturnus) i drugih poremećaja sna već 50 godina. Ekspertska komisija koju su činili stručnjaci i tužilaštva i odbrane je obavila niz testova sa Brajanom Tomasom, koji su pokazali da njegovo ponašanje spada u “zakonski koncept automatizma”, što zapravo znači da ono što je uradio nije radio svojevoljno.

Tužilaštvo je zahtevalo presudu “nije kriv zbog ludila”, tvrdeći da je Tomasov neuračunljivi automatizam uzrokovao kod njega “mentalnu bolest”. Sa druge strane, odbrana je zahtevala presudu “nevin”, tvrdeći da njegov automatizam nije ludilo, već da je izazvan “spoljašnjim faktorom” (divljanjem mladih bajkera). Krajem novembra 2009. Brajan Tomas je oslobođen optužbe za ubistvo supruge i napusto je sudnicu u pratnji svoje kćerke.

Samo mesec dana kasnije, jedan oženjeni engleski biznismen koji je dobro “ispipao” svoju zaspalu prijateljicu, oslobođen je optužbe za seksualni napad, tvrdeći da je mesečario.

Edvard Leng (46), navodno je pipao koleginicu koja je zaspala na kauču. Oboje su bili pozvani na noćnu zabavu koja je trajala do sitnih sati. Od umora, par je zaspao na kauču, a Leng je ženu ispipao od glave do pete. Žrtva se probudila osetivši kako je dodiruju nečije ruke, donji veš joj je bio svučen, a Leng je spavao na podu kraj njenih nogu, potpuno odeven. Nije ni znao da pati od mesečarskog automatizma u snu, sve dok ga, posle ovog incidenta, nije pregledao psihijatar. Mesečarski automatizam se već preko 150 godina u svetu koristi kao uspešna sudska odbrana u slučajevima ubistava, napada i silovanja.