Misterija čoveka iz Torda

Priča o Čoveku iz Torda počinje jednog vrelog dana u julu 1954. godine. Na međunarodnom tokijskom aerodromu Haneda pojavio se misteriozni putnik. Svedoci su rekli da je u pitanju bio belac sa bradom kome je primarni jezik bio francuski. Takođe su rekli da je čovek tečno govorio japanski ali i mnoge druge jezike. Ništa neobično. Ipak, priča dobija neočekivani tok, zavisno od verzije koju su svedoci ispričali.

Po jednoj verziji, čovek je imigracionom službeniku pružio pasoš na overu. Službenik je primetio nešto čudno – mada je pasoš delovao autentično; država Tord koja ga je izdala je službeniku bila potpuno nepoznata, pa se konsultovao sa kolegama. Čovek iz Torda je zatim odveden na ispitivanje u službene prostorije aerodromskog obezbeđenja. Po drugoj verziji, čovek je aerodromskom službeniku rekao da dolazi iz Torda i pokazao pasoš jer mu službenik nije poverovao da takva zemlja postoji.

Po daljoj priči, bez obzira na verziju, putnik je uporno tvrdio da Tord postoji više od 1.000 godina i da se nalazi između Francuske i Španije. Dali su mu mapu na kojoj je pokazao oblast gde se danas nalazi Andora i bio je totalno zbunjen jer nije shvatao zbog čega njegova zemlja na mapi ima drugačije ime. Japanski službenici su insistirali da je mapa tačna, ali je putnik uznemireno tvrdio da je ime zemlje pogrešno.

Na kraju je čovek zadržan jer su Japanci počeli da sumnjaju da je možda kriminalac. Palo je veče. Dok su na aerodromu proveravali njegove isprave, smestili su ga u obližnji hotel, a da ne bi pobegao ispred vrata sobe postavili dva naoružana policajca. Sledećeg jutra, međutim, isti policajci su ušli u sobu i zatekli je – praznu. Čovek je nestao bez traga. Istovremeno su nestala i sva njegova lična dokumenta koja su službenici aerodroma proveravali.

Tokijski aerodrom Haneda 1954. godine

Misteriju čoveka iz Torda brojni istraživači pokušavali su da objasne decenijama. Među njima su i Brajan Alaspa i Džeremi Bejts – obojica su o ovom bizarnom slučaju napisali knjige u kojima razmatraju mogućnosti iz domena naučne fantastike. Jedno od ponuđenih objašnjenja je da je čovek iz Torda slučajno nekako prošao kroz paralelnu dimenziju i završio na aerodromu Haneda u Tokiju. Po toj logici, tvrde autori, postoji paralelna Zemlja slična našoj, sa tom razlikom da ono što je Andora na našoj planeti jeste Tord na paralelnoj Zemlji. Po drugoj hipotezi, čovek iz Torda je putnik kroz vreme iz budućnosti.

Iako mnogi veruju da je ova priča nečija izmišljotina koja je vremenom prerasla u urbanu legendu, postoje indicije da se sličan incident zaista dogodio. Možda je jedna sasvim obična priča sa svakim prepričavanjem ulepšavana i dopunjavana misterioznim detaljima koji i danas fasciniraju.

Prema nekim istraživačima, priča o posetiocu iz paralelnog univerzuma je zapravo „veoma ulepšana i fantastična verzija daleko manje senzacionalističke stvarne priče“ o Džonu Alenu Kučeru Zegrusu, poznatijem kao „Misteriozni čovek“, koji je uhapšen i procesuiran u Tokiju nakon što je 1959. lažnim pasošem pokušao da uđe u Japan.

U njegovom falsifikovanom pasošu je pisalo da je izdat u Tamenrosetu, navodno glavnom gradu države Tuarid i da je napisan na nepoznatom jeziku. Tamenroset je, zapravo, ime provincije i grada u današnjem Alžiru, a Tuarezi su berberska etnička grupa iz regiona Sahare. Ceo ovaj slučaj aktuelizovan je 1960. tokom debate o „graničnim formalnostima“ u britanskom Donjem domu, jer je priča uzeta kao primer kako se pasoši mogu lako falsifikovati.

Falsifikator Džon Alen Kučer Zegrus uspešno je izmislio državu, njen glavni grad, jezik, čak je i napravio lažni pasoš. Sa tim pasošem je putovao po Bliskom istoku, sve dok ga efikasni Japanci nisu uhvatili u laži. Na kraju je Zegrus osuđen na godinu dana zatvora, ali i to uglavnom zbog falsifikovanih čekova koje je unovčio u Japanu. Njegova konačna sudbina je nepoznata.

N.Vujić