Ne pomažu ni marinci!

Amerikanci su napustili Avganistan, ostavljajući puna skladišta municije koju nisu stigli da transportuju. Razna su nagađanja oko toga šta ih je navelo na tako brzo i (ne)organizovano povlačenje… Sada se čak u javnosti pojavljuju priče vojnika koje kao da su deo serije “Dosije X”.

Osmatračko mesto Point Rok je udaljeno samo nekoliko stotina metara južno od baze Hasan Abid u avganistanskoj provinciji Helmand. Od maja 2009. tu je bila stacionirana četa američkih marinaca. Ta usamljena osmatračnica, uzdignuta 20 metara iznad okolnog pejzaža, pala je u ruke NATO trupa 2008, tokom borbi sa Talibanima. Četa marinaca je postavljena da je čuva. Marinci iz četa Golf i Foks bi se obično smenjivali svakih par meseci, ali jedna stvar uvek je ostajala ista: priča da je osmatračnica ukleta.

Narednik Džoš Braun je, tokom primopredaje dužnosti, objasnio svom nasledniku iz čete Foks da pripazi na čudnu atmosferu i neobjašnjive fenomene koji se događaju oko Point Roka. “Lokalno stanovništvo veruje da je ovo ukleto mesto”, rekao je narednik. “Sasvim sigurno ćete noću videti čudna svetla na nebu i čuti apsolutno neobjašnjive zvukove koji dopiru naizgled niotkuda.”

Svaka smena četa je na spisak neobičnosti uklete osmatračnice dodavala bar po još jednu priču. Jedne noći, kaplara Džejkoba Limu je probudio kaplar Zolik koji je bio na straži. “Iznenada je počeo da viče i da me zove da dođem gore do grudobrana koji smo čuvali”, ispričao je Lima svom nasledniku iz druge čete. “Kada sam se popeo gore, Zolik mi je rekao da je, dok je sedeo kraj grudobrana, jasno čuo glas koji mu šapuće nešto u uho. Rekao je da misli da je glas govorio ruskim jezikom. Zatim je počeo da me preklinje da ostanem sa njim dok mu ne dođe smena. Posle te noći, Zolik je bio užasnut svaki put kada bi na njega došao red da čuva stražu na grudobranu.”

Ojačavajući osmatračnicu, američki marinci su slučajno iskopali kosture. Veruju da su to ostaci vojnika poginulih tokom sovjetske okupacije Avganistana.

Osmatračnica Point Rok (Šilajata Stena) zapravo nije stena, iako liči na to. Pronađeni vrhovi strela iz perioda srednjeg veka i utvrđene kule na njenoj istočnoj padini ukazuju da je to mesto nekada bilo veliko fortifikacijsko naselje razrušeno vremenom, a zatim ponovo utvrđeno. Lokalno stanovništvo priča da potiče još iz perioda osvajanja Aleksandra Velikog.

Kada su američki marinci zauzimali ovu kotu, bacili su na nju bombu tešku 907 kilograma. Eksplozija je izazvala urušavanje dela fortifikacione strukture, ispod koje se ukazala pećina. Marinci tvrde da su se u njoj krili Talibani. Pripremajući se za odlazak, mlađi razvodnik Ostin Hojt je izjavio: “Ovo mesto je stvarno grozomorno. Jedva čekam da odem. Dosta mi je svega, ovde nisu potrebni vojnici nego isterivači duhova. Prokleta zemlja…”