Povrćem protiv raka – naučno dokazano!

Dr Kejt Singlteri, biolog nutricionista sa univerziteta u Ilinoisu, sprovela je obimno istraživanje i dokazala da određene supstance u povrću sprečavaju mutacije koje normalne ćelije pretvaraju u maligne. Njeno istraživanje otkriva da fitonutrienti u povrću, takođe ubijaju maligne ćelije u slučaju već dijagnostifikovanog raka dojke.

Kejt Singlteri je, tokom eksperimenta, u kulturu ćelija raka dojke dodala glavni fitonutrient koji sadrže brokoli, kelj, prokelj i slično povrće. U roku od nekoliko sati, ćelije su prestale da se dele. Čini se da ovaj fitonutrient funkcioniše tako što raskida majušne mikrotubule koje tokom deobe ćelija u normalnim okolnostima privlače parove hromozoma da se

odvajaju. Bez tubula, maligne ćelije su nesposobne za deobu. Istovremeno, ovaj fitonutrient uopšte ne utiče na zdrave ćelije, već samo na bolesne.

Singlteri napominje da ono, što se događa u laboratorijskim uslovima, ne znači da se isti proces odvija i u telu. “Potrebno je da više naučuimo o ovom jedinjenju na nivou koji je fiziološki relevantan”, kaže ona. “Ali ono što se može reći sa sigurnošću, jeste da je ideja o uključivanju veće količine bilja u svakodnevnu ishranu očigledno više nego dobra!”